Soms ontdek je per toeval een recept dat een blijvertje wordt. Dit gebeurde David toen hij met de feestdagen op zoek was naar een feestelijk voorgerecht. Iets wat makkelijk te maken is voor een grote groep én niet meteen de bank breekt. Hij kwam uit op antipasti en experimenteerde met verschillende bruschetta’s. Deze variant met Parmezaancrème en auberginefriet bleek een absolute winnaar. Inmiddels belandt-ie regelmatig op de borrelplank.
Feestelijk voorgerecht: bruschetta met Parmezaancrème
Bruschetta is een van die gerechten die bewijst dat simpel vaak het lekkerst is. Het vindt zijn oorsprong in Italië, waar men al eeuwenlang sneetjes brood roostert en ze insmeert met knoflook en olijfolie. Tegenwoordig zijn de variaties eindeloos: van de klassieke tomaat-basilicumversie tot luxe combinaties met truffel, burrata, gegrilde groenten of met Parmezaancrème dus. Het geheim zit ‘m in de kwaliteit van de ingrediënten. Een goed stuk brood – liefst stevig zuurdesem of een rustieke ciabatta – is de basis. En als je dan ook nog werkt met verse, smaakvolle toppings, dan heb je zonder veel moeite een heerlijk hapje op tafel.

Bruschetta met Parmezaancrème en auberginefriet
Keukengerei
- pan om in te frituren
- steelpan met lepel
- rasp voor Parmezaanse kaas
- bord of schaal om de bruschetta op te beleggen en te serveren
Ingrediënten
- zuurdesembrood
- 1 aubergine
- 1 pakje mascarpone 250 gr
- 1 stuk Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- olie om te frituren
- snufje peper
Instructies
- Snijd de aubergine in dikke frieten.
- Verhit de olie in een pan en frituur de aubergine in kleine porties tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken (bijvoorbeeld op keukenpapier).
- Verwarm 125 gr mascarpone in een steelpan op laag vuur. Rasp er een flink stuk Parmezaanse kaas door (ongeveer de helft van een punt) en blijf roeren tot het een romige crème wordt.
- Rooster de sneetjes zuurdesembrood en besprenkel met een beetje olijfolie. Wrijf een teentje knoflook over het brood voor extra smaak.
- Beleg de bruschetta: smeer een flinke lepel Parmezaancrème op het brood, leg er wat auberginefriet bovenop, beetje peper en rasp er nog wat extra Parmezaanse kaas overheen. Buon appetito!
Meer feestelijke recepten
- Bekijk ook: vegan pannenkoeken.
- Bekijk ook: feestelijke vegan trifle.
- Bekijk ook: deze vegan Italiaanse borrelplank waarbij deze bruschetta ook niet misstaat.
- Bekijk ook: zuurdesembrood kun je ook heel goed zelf maken. Bekijk het stappenplan.
Photo credits: thegreenlist.nl.