Eind mei is het feest in de natuur, want dan staat vlierbloesem volop in bloei. Perfect moment om je eigen vlierbloesemsiroop te maken (check hier ons recept!), maar geen stress: een kant-en-klaar flesje uit de winkel doet het ook prima. Met die siroop maak je namelijk Hugo, de ultieme voorjaarscocktail. Fris, feestelijk en zó gemaakt. Dit is ‘m!
Vlierbloesem in je cocktail: goed idee!
Vlierbloesem komt van de vlierstruik. Je weet wel, die struik met schermen vol kleine witte bloemetjes die ineens overal lijken te staan in mei en juni. Je herkent ‘m aan die grote, platte bloemschermen en de zoete geur die je al van meters afstand tegemoetkomt. En dat is maar goed ook, want plukken doe je het liefst op geur: hoe sterker en bloemiger, hoe lekkerder je siroop. Vlierbloesem is trouwens niet alleen lekker, maar ook een beetje gezond: er wordt gezegd dat het helpt bij verkoudheid en een boost geeft aan je weerstand. Maar eerlijk is eerlijk, wij plukken ‘m vooral omdat hij zó heerlijk smaakt – een beetje citrusachtig, bloemig en superfris. Ideaal voor siroop, thee of dus die knaller van een cocktail.
Vlierbloesem zelf plukken
Je kunt vlierbloesemsiroop – lekker makkelijk – in de winkel kopen, maar je kunt er ook een wildplukcocktail van maken, want vlier vind je in Nederland op héél veel plekken. Wil je de allerlekkerste vlierbloesem en wil je het zelf plukken? Ga dan ’s ochtends vroeg op pad, het liefst op een zonnige dag. Dan zijn de bloemetjes op hun best en zit je straks met een siroop vol aroma en bloemige frisheid. Let er bij het plukken ook op dat je de schermen wat hoger van de struik haalt. Niet alleen omdat de bovenste bloemen vaak het mooiste zijn, maar ook… tja, hondenplas. Je snapt ‘m.

Hugo, de lekkerste vlierbloesemcocktail
Keukengerei
- wijnglas of longdrinkglas
- maatglaasje of shotglaasje
- lepel om te roeren
- snijplank + mesje
Ingrediënten
- 120 ml koude prosecco of cava per glas – dat is net iets minder dan een standaard wijnglas. Liever alcoholvrij? Verdubbel dan de hoeveelheid bruiswater.
- 30 ml bruiswater 1 shotglaasje
- 30 ml vlierbloesemsiroop zelfgemaakt of uit de winkel
- schijfje limoen
- paar takjes verse munt
- handje ijsblokjes
Instructies
- Vul het glas met ijsblokjes.
- Giet eerst de vlierbloesemsiroop in het glas.
- Voeg daarna de prosecco en sparkling water toe.
- Roer zachtjes door met een lepel.
- Garneer met een schijfje limoen en een paar takjes munt.
Wordt Hugo jouw favoriete lentecocktail?
Of je ‘m nu maakt met een pluk verse vlierbloesem of een flesje siroop uit de winkel, deze vlierbloesemcocktail brengt instant lentekriebels. Lekker op een zonnig balkon, in de tuin of gewoon binnen met een open raam en een beetje fantasie. Eén slok en je snapt meteen waarom Hugo ieder voorjaar weer terugkomt.