Search
Dutch Cycling Lifestyle AI

Is jouw straat al fietsvriendelijk (genoeg)? Doe de test!

Going Dutch! Met ruim 35 duizend kilometer aan speciale fietspaden en naar schatting 22,5 miljoen fietsen hebben wij Nederlanders een diepgewortelde liefde voor fietsen. Nederland is wereldwijd een voorbeeld als het om fietsen gaat. Is jouw straat of buurt al fietsvriendelijk genoeg? Met behulp van Artificiële Intelligentie (Dutch Cycling Lifestyle AI) kun je dat nu zien. Is er ruimte voor verbetering? Dan heb je nu perfecte munitie om je gemeente even aan te schrijven. Spread the word: add a touch of Dutch to your street! Het is zo mooi, goed voor ons lijf, draagt bij aan een schone lucht en minder CO2-uitstoot. Daar kan niemand op tegen zijn!

Nederland fietsland

In samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen / Dutch Cycling Lifestyle AI

Nederland is natuurlijk een perfect fietsland met goed aangelegde fietspaden en steeds meer fietsvriendelijke, autoluwe steden. Dat maakt veel Nederlandse steden, zoals Nijmegen, Breda, Tilburg, Den Haag en Eindhoven, perfecte citytrip-bestemmingen. Dat weten steeds meer Nederlanders die bewust kiezen voor een weekendje weg in eigen land (hoera!), maar ook steeds meer toeristen die ons land bezoeken. Wij plannen als gezin regelmatig een toffe citytrip in eigen land en huren er dan graag fietsen bij zodat we de stad per fiets kunnen gaan ontdekken. Op die manier voelen we ons meteen thuis in de stad en het maakt ons veel flexibeler waardoor we meer uit het weekendje weg halen. Kortom, een tip! Heb je kinderen? Dan kan een kinderfiets huren soms lastig zijn. Wij nemen daarom de kinderfiets altijd zelf mee!

Fietsen is onderdeel van de Nederlandse lifestyle

Maar ook thuis pakken wij bij voorkeur de fiets. Ritjes korter dan tien kilometer proberen we zoveel mogelijk met de fiets te doen. Als iedereen dat zou doen in Nederland, dan zou dat een nóg grotere CO2-besparing kunnen opleveren. Net als bij veel Nederlanders is fietsen voor ons geen sportieve activiteit, maar ‘gewoon’ onderdeel van onze lifestyle. Dat komt omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is gemaakt met al die veilige fietspaden en oké, omdat onze ouders ons al met één jaar op een loopfiets zetten. Leren fietsen wordt met de paplepel ingegoten, het is onderdeel van de Nederlandse cultuur.

Te gek dat we overal kunnen fietsen, maar ik moet eerlijk bekennen dat er ook nog ruimte is voor verbetering, Tenminste, in de omgeving waar ik woon dan. In mijn buurt is er toch wel erg druk met auto’s, niet overal zijn aparte fietspaden of fietspaden zijn nogal inspiratieloos aangelegd naast zo’n drukke provinciale weg. Dat kan natuurlijk beter! Dat wist ik al, maar met behulp van artificiële intelligentie kun je dat nu ook zien!

Wist jij dit?

Auto’s nemen rijdend en geparkeerd gemiddeld het tienvoudige aan ruimte in ten opzichte van fietsen. Wat nou als we al die (parkeer)ruimte kunnen teruggeven aan de natuur.

De Gulden Vlieslaan in Brussel: zo ziet deze straat er nu uit en zo zou het eruit kunnen zien als de fiets en de voetganger centraal wordt gezet. Het tweede beeld is gemaakt met Dutch Cycling Lifestyle AI.

Bekijk jouw straat met andere ogen: Dutch Cycling Lifestyle AI

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen heeft een nieuwe tool gelanceerd met de naam Dutch Cycling Lifestyle AI. De naam zegt het eigenlijk al, de tool maakt gebruik van AI om iedere straat op de wereld om te toveren in een duurzaam en fietsvriendelijk gebied. Dat maakt me nieuwsgierig. En daarom heb ik onze buurt met behulp van deze AI tool een metamorfose gegeven. Moet je kijken hoe onze straat eruit zou kunnen zien als we ‘m nóg fietsvriendelijker zouden maken. Niet alleen de vlinders en de bijtjes, iedereen zou hier veel gelukkiger van worden. Ik denk dat ik deze foto’s even doorstuur naar mijn gemeente!

Zeg nou zelf… waar zou jij willen wonen? Links het origineel: zo ziet een straat in mijn buurt eruit. Rechts: twee voorbeelden die zijn gemaakt door Cycling Lifestyle AI: zo zou deze straat er óók uit kunnen zien als het fietsvriendelijk zou zijn.

Waar je ook ter wereld woont, vul je straat in en zie hoe prachtig én nog duurzamer jouw straat kan worden. Add a touch of Dutch to your street met Dutch Cycling Lifestyle AI.

Nederland fietsland: hoe komen we toch aan die naam?

Zelfs op naaldhakken, met zware boodschappentassen aan het stuur en met meerdere kids voor- en achterop kunnen wij – tot verbazing van veel toeristen – onze fiets nog prima op koers houden. Hoe komt het dat fietsen ons met de paplepel wordt ingegoten? Het blijkt dus dat Nederland de naam fietsland in de jaren twintig van de vorige eeuw al heeft gekregen. De website isgeschiedenis.nl zegt hierover: ‘in 1920 reden er in Nederland al twee miljoen fietsen rond. Na de verloving tussen prinses Juliana en de Duitse prins Bernhard in 1936, moest prins Bernhard zo Nederlands mogelijk voor de dag komen tijdens hun eerste persmoment. De foto’s gingen de hele wereld rond en prinses Juliana werd de ‘Biking Queen’ genoemd. Dit was hét moment dat de fiets zijn intrede in de Nederlandse cultuur had gemaakt.’

Aan de slag met een klimaat- en milieuvriendelijke straat

Een fietsvriendelijke straat is, als je die nog niet hebt, niet zomaar geregeld. Maar je kunt ondertussen wel al een aantal andere dingen doen om van je buurt een prettigere plek te maken. Een aantal tips:

  • Zet je buurt in bloei en word een guerrilla gardener. Vaak zijn boomspiegels en gemeenteperkjes niet biodivers. Door hier zaden en bloembommen te planten en de plekjes te onderhouden, kun je jouw buurt vergroenen. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Informeer dan bij de Nederlandse tak van de wereldwijde beweging Guerrilla Gardeners.
  • Ga aan de slag als afvalprikker. Wandelen is net als fietsen ook hartstikke gezond, maar met een afvalprikker in de hand kun je je buurt ook flink opschonen. Je kunt een afvalprikker vragen voor je verjaardag, maar soms kun je ze ook gratis lenen bij de gemeente. En check Facebook-groepen, want in sommige gemeenten prikken buurtbewoners regelmatig samen. Gezellig toch?
  • Heb je een idee voor een andere vergoeningsactie? De stichting Buurkracht kan je misschien hierbij helpen.
  • Start samen een wormenhotel in je buurt. De organisatie Wormenhotel kan je hierbij helpen. Verzamel samen al het GFT-afval, laat de wormen het werk doen en organiseer je oogstfeest, zodra het zwarte goud gereed is om de tuinen te verblijden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bron & photo credits: dutchcycling.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: