Search
Energie bespaartips

Energie besparen in huis: goed voor aarde en portemonnee

Een duurzame lifestyle is niet alleen goed voor de aarde, het kan je ook geld besparen. Dat geldt zeker bij energiebesparing. Let jij hier al al op? Want met de stijgende energieprijzen loont het nog meer om hier bewustere keuzes in te maken. Energiebespaarder Mascha deelt simpele tips en tricks waarmee jij vandaag nog kunt starten met energie en geld besparen in huis. Spoiler: het levert haar een besparing van 420 euro per jaar op. Wauw, daar kun je veel leuke dingen van doen!

Energie besparen in huis: tips & trics

Korter douchen, kouder douchen, de verwarming op standje onhebbelijk. Bij energie besparen denk je al gauw aan comfortverlies en daar wordt niemand echt warm van. En toch zijn er een aantal kleine switches die jij kunt maken die helemaal niet zo vervelend zijn, maar waarmee je wel energie en geld bespaart. En van dat geld kun je dan weer andere belangrijke of leukere dingen doen. Ik neem ze met je door!

1. Stel je thermostaat op de juiste temperatuur in

Je thermostaat lager of uitzetten als je naar bed gaat, bespaart veel energie. Je ligt dan toch lekker onder de dekens, dus jij voelt er weinig van. Zo’n lekkere koude slaapkamer heeft ook wel iets prettigs vind ik zelf. Heb je een klokthermostaat of zelfs een slimme thermostaat? Dat maakt energie besparen supereenvoudig! Stel je thermostaat zo in dat deze rond (of nog beter: een uur voor) je bedtijd een lagere temperatuur instelt. Het beste is als je verwarming in de nacht op een graad of 15 staat (17-18°C bij vloerverwarming). Dat bespaart je al snel zo’n 180 euro per jaar volgens Milieu Centraal (en wellicht nu nog wel meer met de stijgende prijzen). Dit is een grote klapper aangezien je verwarming de grootste kostenpost is van je energienota.

2. Neem een waterbesparende douchekop

Een lekker warme douche is een fijn ontspanningsmoment, maar met een reguliere douchekop gebruik je veel warm water en dus veel energie (gas). Douchen is, na de verwarming, waarschijnlijk je hoogste kostenpost. Je kunt dus veel energie besparen als je kiest voor een waterbesparende douchekop die maximaal 7,2 liter water per minuut doorlaat. En je ontspanningsmoment wordt er niet minder comfortabel door. Een waterbesparende douchekop mengt lucht bij het water, waardoor je toch een heerlijke warme waterstraal hebt. Je merkt er tijdens het douchen niets van, het is even lekker. Maar je bespaart toch al snel zo’n vijftig euro per jaar ermee. En die waterbesparende douchekop heb je al voor een paar tientjes. Tel uit je winst! Daar kun je toch maar mooi iets leuks van doen. Kijk op de site van Milieu Centraal voor een lijst met waterbesparende douchekoppen.

Gezellig hulpje om korter te douchen

Geen waterbesparende douchekop en toch energie besparen onder de douche? Gebruik dan een zandloper of een doucheradio zodat je er zeker van bent dat je nooit langer dan vijf minuten doucht (bij een doucheradio minder dan twee liedjes douchen). Moet alleen niet toevallig Paradise by the Dashboard Light op staan.

3. Energie besparen in huis: zet je CV op 60

Heb je een CV-ketel? Dan staat die in veel gevallen standaard op 80°C ingesteld. Waarom is dat ‘erg’? Nou, omdat een CV-ketel een apparaat is dat veel energie gebruikt. Je kunt je CV prima lager zetten, bijvoorbeeld op 60°C (en als je een goed geïsoleerd huis hebt zelfs op 50°C) en dan werkt je verwarming en douche nog steeds even goed. Doe je dit vandaag nog, dan bespaar je al snel veertig tot zestig euro per jaar. Weet je niet hoe je dit moet doen? Het is heel makkelijk, maar kijk vooral even op zetmop60.nl voor een goede uitleg. Let op: deze temperatuuraanpassing geldt alleen voor je verwarming en absoluut niet voor je tappwater.

Wil je serieus aan de slag met het verminderen van je gasverbruik? Bekijk dan deze lijst met tips die we opstelden met hulp van Milieu Centraal.

4. Vervang je oude lampen voor energiezuinige ledlampen

Nog steeds hebben veel huishoudens niet alle lampen vervangen door ledlampen. Volgens Milieu Centraal zijn er zelfs nog 165 miljoen gloei- en halogeenlampen in gebruik in huishoudens in Nederland; dat zijn er 24 per huishouden! Wauw! Hoogste tijd voor een lampencheck in jouw huis! Voor drie tot vijf euro koop je al een ledamp in de bouwmarkt en bij IKEA zijn ze zelfs nog goedkoper. Waarom zijn niet al die oude lampen al langer de deur uit, want de besparing is fijn: geschat wordt dat je vijftig euro per jaar bespaart. Ledlampjes kun je morgen al in huis hebben via een webshop, zoals bol.com.

5. Ga sluipverbruik tegen: zet apparaten uit!

Ieder huishouden heeft apparaten in huis die ook energie gebruiken als ze op stand-by of ‘uit’ staan. Al die apparaten zoals je televisie, computer, beeldscherm, dvd-speler (heeft iemand die nog?) hebben samen zo’n 450 kWh sluipverbruik per jaar volgens Urgenda. Ga je sluipverbruik tegen en zet deze apparaten goed uit of haal zelfs de stekker eruit als je het niet vaak gebruikt. Een handige gadget hierbij is een doorvoerstekker die je tussen je apparaten en je stopcontact plaatst. Op een doorvoerstekker zit een aan/uit knop. Als jij er elke avond voor zorgt dat je doorvoerstekkers uit staan, bespaar je zo’n honderd euro per jaar. Wil je meer weten over het sluipverbruik? Hier hebben we een uitgebreid artikel over geschreven, inclusief lijst met veel voorkomende sluipers.

energie besparen in huis: vervang peertjes door led-verlichting.

Start vandaag nog met energie besparen in huis

Als je vandaag nog start met energie besparen in huis, levert dat een leuke spaarcent op. Heb je even meegeteld? Alle besparingstips opgeteld, kom je op een besparing van zo’n 420 euro per jaar. En aangezien de energieprijzen alleen maar stijgen, kan het in dezelfde besparing in de toekomst misschien nog wel meer geld opleveren. Zo’n groene lifestyle is win-win! Zakcenten die je kunt gebruiken voor andere dingen zoals een leuk uitje. Wat zou jij met dit extra zakcentje doen?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Urgenda. Photo credits hoofdbeeld: George Milton (Pexels), thegreenlist.nl.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: