Energie bespaartips

Energie besparen in huis: goed voor aarde en portemonnee

Een groene lifestyle is niet alleen goed voor de aarde, het kan je ook geld besparen. Dat geldt zeker bij energiebesparing. Let jij hier al al op? Want met de stijgende energieprijzen loont het nog meer om hier bewustere keuzes in te maken. Greenlist-redacteur Mascha deelt simpele tips en trics waarmee jij vandaag nog kunt starten met energie en geld besparen in huis.

Energie besparen in huis: tips & trics

1. Stel je thermostaat op de juiste temperatuur in

Je thermostaat lager of uitzetten als je naar bed gaat, bespaart veel energie. Heb je een klokthermostaat of zelfs een slimme thermostaat? Dat maakt energie besparen super eenvoudig! Stel je thermostaat zo in dat deze rond (of zelfs iets voor) je bedtijd een lagere temperatuur heeft. Het beste is als je verwarming in de nacht op een graad of 15 staat (17-18 bij vloerverwarming). Dat bespaart je al snel zo’n 180 euro per jaar volgens Milieu Centraal (en wellicht nu nog wel meer met de stijgende prijzen).

2. Neem een waterbesparende douchekop

Een lekker warme douche is een fijn ontspanningsmoment. Maar met een reguliere douchekop gebruik je veel warm water en dus veel energie. Je kunt veel energie besparen als je kiest voor een waterbesparende douchekop die maximaal 7,2 liter water per minuut doorlaat. En je ontspanningsmoment wordt er niet minder comfortabel door! Een waterbesparende douchekop mengt lucht bij het water, waardoor je toch een heerlijke warme waterstraal hebt. En het bespaart je zo’n 50 euro per jaar. Kijk op Milieucentraal.nl voor een lijst met waterbesparende douchekoppen.

Energie besparen in huis; zet de thermostaat lager is een bespaartip.
Ik stel mijn slimme thermostaat altijd zo (kosten)bewust mogelijk in.

Mascha van duurzamekeuzes.com

Geen waterbesparende douchekop en toch energie besparen onder de douche? Gebruik dan een zandloper of een doucheradio zodat je er zeker van bent dat je nooit langer dan vijf minuten doucht (bij een doucheradio minder dan 2 liedjes douchen).

Mascha thegreenlist.nl

3. Energie besparen in huis: zet je CV op 60

Heb je een CV-ketel? Dan staat die in veel gevallen op 80 graden Celcius ingesteld. En dat is helemaal niet nodig. Op 60 graden verwarmt de CV je verwarming en douchewater net zo goed, maar bespaar je toch energie. Zo bespaar je al snel 40 tot 60 euro per jaar. Wil je hulp hoe je jouw CV-ketel instelt? Kijk dan op zetmop60.nl.

Wil je serieus aan de slag met het verminderen van je gasverbruik? Bekijk dan deze lijst met tips die Saskia opstelde met hulp van Milieu Centraal.

4. Vervang je lampen voor LED

Nog steeds hebben veel huishoudens niet alle lampen vervangen door LED-lampen. Volgens Milieu Centraal zijn er zelfs nog 165 miljoen gloei- en halogeenlampen in gebruik in huishoudens in Nederland; dat zijn er 24 per huishouden! Hoogste tijd voor een lampencheck in jouw huis Voor 3 tot 5 euro koop je al een LED-lamp in de bouwmarkt en bij IKEA zijn ze nog goedkoper. En dat terwijl je zo’n 50 euro per jaar bespaart als al je lampen LED zijn. LED-lampjes kun je morgen al in huis hebben via een webshop, zoals bol.com.

5. Ga sluipverbruik tegen: zet apparaten uit!

Ieder huishouden heeft apparaten in huis die ook energie gebruiken als je op stand-by of ‘uit’ staan. Al die apparaten zoals je televisie, computer, beeldscherm, dvd-speler hebben samen zo’n 450 kWh sluipverbruik per jaar volgens Urgenda. Ga je sluipverbruik tegen door een doorvoerstekker tussen je apparaten en je stopcontact. Op een doorvoerstekker zit een aan/uit knop. Elke avond zorgen dat je doorvoerstekkers uit staan bespaar je 100 euro per jaar.

energie besparen in huis: vervang peertjes door led-verlichting.

Start vandaag nog met energie besparen in huis

Als je vandaag nog start met energie besparen in huis, levert dat een leuke spaarcent op. Heb je even meegeteld? Alle besparingstips opgeteld kom je op zo’n 420 euro per jaar. Zo’n groene lifestyle is win-win! Zakcenten die je kunt gebruiken voor andere dingen zoals een leuk uitje. Saskia, oprichter van thegreenlist.nl, stopt al haar besparingen in het (her)ontdekken van Nederland, want minder ver reizen is beter voor het klimaat. Haar groene avonturen volg je dagelijks op Instagram: @thegreenlist.nl. Wat zou jij met dit extra zakcentje doen?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl?

Photo credits hoofdbeeld: George Milton, Pexels.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: