Search
Tips om kleding schoon te houden

Tips om kleding schoon te houden zonder te wassen

Een wasmachine (en al helemaal een droger) zijn aardige energieslurpers. Daarnaast slijt je kleding sneller door het wassen. En dat is barslecht voor het milieu: synthetische kledingstukken kunnen microplastics loslaten – die via de afvoer ook weer in de natuur stromen. Minder wassen is dus goed voor het milieu, maar hoe houd je dan je kleding schoon? We vroegen het aan onze betrokken Instagram-community en dan leverde heel veel leuke ideeën op. Komen ze!

Kleding schoon houden zonder wasmachine te gebruiken

Minder wassen is goed voor de planeet en je portemonnee. Daar heb je vast wel oren naar, maar je wilt ook niet in vieze kleding door het leven of continu denken ‘ruik je mij’. Dus vroegen we aan de Instagram-community van thegreenlist.nl wat zij doen om die masmachine minder vaak te laten draaien, maar dan wel op een manier dat je er nog wel steeds even fris en fruitig bijloopt. We kregen een waslijst aan handige huishoudtips. We nemen de beste en leukste ideeën met je door: minder wassen en toch je kleding schoonhouden? Het kan dus!

Duurzaam wassen

Bij duurzaam wassen denken veel mensen toch al snel eerst aan je wasmiddel duurzamer kiezen. Liever geen grote verpakkingen meer, wasstrips, vegan wasmiddel of wasmiddel met keurmerken en dus milieuvriendelijke ingrediënten. Dat is zeker een goede stap – absoluut doen! Maar de keuze van je wasmiddel bungelt wel onderaan. Het allerbelangrijkste is de keuze van je wasmachine en je droger. Hoe energiezuinig is die? En heb je een condens- of warmtepompdroger? En hoe gebruik je die machine? Op welke temperatuur was je, hoe vol is die trommel en heeft jouw vinger de eco-knop al gevonden? Wil je meer weten over duurzaam wassen: we hebben er een heel artikel aan gewijd. Superleerzaam!

Huishoudtips: minder wassen en toch schone kleding

  • Kleding uithangen: gedragen kleding kun je ook prima even uithangen in plaats van dat het een hele wasbeurt ondergaat. De meest effectieve manieren zijn: buiten onder een afdakje uithagen als de wind waait of als het miezert, bij een open raam hangen of in de badkamer hangen, terwijl jij een korte (!) douchebeurt neemt.
  • Kleding insprayen met wodka: een volger heeft in Zuid-Amerika geleerd dat je kleding fris kunt krijgen door het in te sprayen met alcohol. Dit is is heel effectief tegen geurtjes. Een andere dame voegt eraan toe dat zij uit de theaterwereld komt en dat zij daar heeft geleerd om kostuums in te sprayen met wodka. Dat is best kostbaar en daarom voegt iemand eraan toe dat pure, gedenaturaliseerde alcohol ook gewoon in de drogist te koop is en een stuk goedkoper is dan wodka. Alcohol dus. Maar hoe werkt het? Dat heb ik even opgezocht! Alcohol doodt de bacteriën die luchtjes veroorzaken. Online vind ik een tip van illusionist Hans Klok. Hij deelt zijn recept om zijn kostuums zweetvrij te krijgen: 1/3 alcohol in een plantenspuit en dat aanvullen met water en sprayen maar.
  • Handdoeken langer gebruiken: wissel je vaak handdoeken omdat je een vies idee vind dat je je gezicht afdroogt met een handdoek die de dag ervoor ergens anders heeft gezeten? Dan volgt er nu een lifehack: gebruik altijd de kant met het labeltje voor de onderkant van je lichaam en de kant zonder labeltje voor je gezicht.

Kleding schoonhouden zonder te wassen. Dit kinderschort van IKEA is een lifesaver.

  • Kleinere en dunnere handdoeken: gebruik kleinere handdoeken zodat je wasmachine minder snel vol is. Iemand anders zweert bij XXL hyrdofiele doeken in de badkamer (snel droog en neemt minder ruimte in trommel in). Hema heeft ook hele fijne!
  • Draag goede basics onder je kleding: draag basics onder je bovenkleding. Bovenkleding moet je vaker wassen dan onderkleding, zweetgeur is een belangrijke oorzaak. Door hemdjes of dunne shirts onder je kleding te dragen, vang je het zweet op waardoor je T-shirts, truien en jurkjes die je erover draagt weer vaker kunt dragen zonder te wassen. Koop deze basics duurzaam van natuurlijke materialen zoals bio-katoen, tencel, merinowol of wol-zijde. Een extra voordeel: van deze goede stoffen zweet je ook minder!
  • Binnen- en buitenkleding: een volger heeft van haar ouders meegekregen om een onderscheid te maken tussen binnen- en buitenkleding. Haar ervaring is dat kleding langer meegaat en minder vies wordt op deze manier.
  • Draag werkkleding bij klusjes: draag altijd een schort tijdens het koken en reserveer een setje oude kleding speciaal voor klusjes in huis. Zo simpel kan het zijn! Een schort is ook een goed idee voor kinderen tijdens het eten.
  • Lavendelzakjes in je kledingkast: geurende zakjes lavendel tussen kledingstapeltjes om kleding langer fris te houden. Een tip uit grootmoederstijd die het nog steeds heel goed doet!

Minder vaak vieze kinderkleding

Voor peuters is een plastic verfschort van IKEA heel handig als vervanger van een slab. Dit verfschort met lange mouwen trek je aan en beschermt veel beter dan een slabbetje. Het vieze schort spoel je makkelijk af met koud water en zo kun je al die leuke babykleding vaker aan, want etensvlekken zijn bij kleintjes de nummer één oorzaak van vieze kleding.

Help! Toch een vlek?

We hopen dat je met deze ideeën inspiratie hebt opgedaan om kleding minder vaak te wassen. Als je je afvraagt waarom kleding invriezen niet in het lijstje staat. Dit blijkt een fabeltje te zijn. Het doodt niet bacteriën, het laat de bacteriën alleen even slapen. Het gevolg? Binnen no-time zijn de geurtjes weer terug, want ze waren nooit helemaal weg. Ik heb het door deze tegenstrijdige berichten persoonlijk geprobeerd bij een shirt met zweetgeur en het werkt niet. Binnen een uur was de geur gewoon weer terug! Mocht je toch in hoge nood verkeren en een moeilijke vlek hebben in je kleding? Bekijk dan deze artikelen even:

Photo credits: hoofdbeeld: Ketut Subiyanto (Pexels), Leeloo Thefirst (Pexels) Ioana Motoc (Pexels), overig: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: