Deze wildplukdipsaus met look-zonder-look uit eigen buurt is heerlijk bij falafel, rauwkost of een ordinair bakje chips. Onze wildplukexpert Katja deelt haar wildplukrecept met look-zonder-look, een wild plantje met een ui-look achtige smaak.
Wildplukrecept met look-zonder-look
Een dipsaus met in de hoofdrol look-zonder-look, een wilde plant die je vooral in het voorjaar vindt in Nederlandse bossen, parken en tuinen. Deze wilde plant heeft een ui- en mosterdachtige achtige smaak en een knoflookachtige geur. Het bevat per gram vier keer meer vitamine C dan sinaasappels. Indrukwekkend plantje dus! Van het zaad kan mosterd gemaakt worden – lekker in pesto’s of warme hartige gerechten – en de wortel smaakt naar mierikswortel! De jonge bladeren zijn heerlijk in salades, soepen, pesto’s en alles waar je een uit-achtige smaak aan toe wilt voegen. Het is één van de eerste eetbare wilde planten van het seizoen en een geweldig ingrediënt voor een culinair avontuur in de natuur. Pluk nooit te veel, dat geldt trouwens voor elke wildplukactie! Look-zonder-look is een favoriet plantje van veel vlinders en insecten en dus superbelangrijk voor de biodiversiteit.



Aan de slag met dit wildplukrecept. Het wordt een dipsaus!

Dipsaus met look-zonder-look
Keukengerei
- mes
- snijplank
- lepel
- kom
Ingrediënten
- enkele 3-5 blaadjes look-zonder-look (van de eenjarige plant of de bovenste blaadjes van de tweejarige plant)
- enkele 3-5 groene wildpluk blaadjes zoals daslook, zevenblad en paardenbloemblad
- 2 el van je favoriete mayonaise
- 6 el blanke yoghurt
- sap van 1/4 limoen of citroen
- peper en zout
Instructies
- Was de wildpluk blaadjes goed en snijd fijn.
- Mix de mayonaise, yoghurt en het sap van de citroen. Voeg peper en zout toe naar smaak.
- Voeg de gesneden wildpluk blaadjes toe en roer het geheel door.
Even een plukpauze: ken jij de wildplukregels al?
Wildplukken is niet alleen superleuk (en lekker!), maar ook iets waar je een beetje verstand van moet hebben. In Nederland is het officieel verboden, maar op veel plekken wordt het oogluikend toegestaan – zolang je het netjes doet. Zie de natuur als een prachtig buffet waar we allemaal van mogen proeven, maar alleen als we ons gedragen. Dus pluk met liefde, niet met hebzucht. Meer weten? Lees de ongeschreven regels van wildplukken. We hebben het voor je op een rijtje gezet!
Wil je ook met Katja op pad? Check dan haar website Wilderlust met alle informatie over haar wildplukwandelingen en -cursussen.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: op wildplukwandeling!
- Bekijk ook: het lekkerste recept voor paardenbloemensiroop (vinden wij dan).
- Bekijk ook: vlierbloesemlimonade en -cocktails maken.
- Bekijk ook: daslookboter.
Photo credits: thegreenlist.nl.