‘Bij mijn Karwei bouwmarkt shop ik klusmaterialen; van schroeven tot behang en van kit tot isolatiemateriaal. Ook vind ik er inspiratie voor trendy woninginrichting, zoals gordijnen, verlichting en raamdecoratie. En nu kan ik bij Karwei ook terecht in hun Reparatiestudio om kapotte spullen te laten repareren. Dit doet Karwei in samenwerking met het Repair Café.’ Door kapotte spullen te repareren verleng je de levensduur van het product, dat is natuurlijk duurzamer en ook veel goedkoper. Kom jij binnenkort ook langs bij een Karwei Reparatiestudio als een apparaat of meubel in huis stukgaat? Greenlist-redacteur Mascha onderzocht dit nieuwe duurzame initiatief.
Hoe werkt de Reparatiestudio van Karwei?
In samenwerking met Karwei
In een hoekje op zolder of je garage staat een defecte bureaustoel, een kapot koffieapparaat of je favoriete schemerlamp met een stuk eruit. Die laat je natuurlijk ooit repareren… In de praktijk staan die spullen er al veel te lang, want je komt er maar niet aan toe om het echt te (laten) maken. De Reparatiestudio van Karwei maakt het nu veel laagdrempeliger en eenvoudiger om je kapotte spullen een nieuwe leven in te blazen. Je levert heel gemakkelijk je kapotte product in bij een Reparatiestudio in een lokale Karwei bouwmarkt. Vervolgens repareert de Reparatiestudio, in samenwerking met het lokale Repair Café, gratis** je kapotte product. Als je het product niet meer terug wil, doneert Karwei het aan de plaatselijke kringloop of een goed doel. En wanneer reparatie niet mogelijk is, worden je spullen gerecycled via de WeCycle punten bij Karwei. Voor elke reparatie doneert Karwei vijf euro aan het lokale Repair Café.
De Reparatiestudio is gestart bij vier Karwei bouwmarkten: Heesch, Hoogvliet Rotterdam, Amersfoort en Barendrecht-Carnisse. Bij succes wordt de Reparatiestudio naar meer Karwei bouwmarkten uitgerold. Kijk voor de actuele adressen van de Reparatiestudio’s op de website van Karwei.
** Als je product gerepareerd kan worden zonder het gebruik van nieuwe materialen, dan is de reparatie gratis. Indien de reparatie alleen kan worden uitgevoerd als er nieuwe onderdelen worden aangeschaft, dan zijn de nieuwe onderdelen voor rekening van de consument. Hierover wordt voorafgaand aan de werkzaamheden contact opgenomen.
Spullen op nummer één in Impact Top 10
Veel Nederlanders weten wel dat vliegen, energieverbruik of vleesconsumptie bijdragen aan hun klimaatimpact. Maar Babette Porcelijn rekende in haar boek De Verborgen Impact uit dat spullen voor de gemiddelde Nederlander op één staan in hun Impact Top 10. De klimaatimpact van spullen zijn vaak onzichtbaar omdat productie gebeurt in landen aan de andere kant van de wereld. Maar de impact van broeikasgassen door productie van grondstoffen, landgebruik, ontbossing, lucht- en watervervuiling is groot. Bewuster omgaan met spullen door vaker te lenen, delen, te kiezen voor tweedehands of repareren verkleint de klimaatimpact.
Weggooien is zonde
Mariëlle Rooswinkel, manager Marketing Communicatie & Formule Karwei is nauw betrokken bij de Reparatiestudio: ‘Iedereen inspireren met duurzame oplossingen voor thuis en motiveren om in actie te komen, dat is wat we graag doen. Dit doen we al langere tijd door middel van upcyclen: het hergebruiken van oude spullen en deze een totaal nieuwe functie geven. De Reparatiestudio sluit hier goed bij aan. Upcyclen of repareren, het belangrijkste is niet weggooien, maar duurzaam hergebruiken. Van defecte boormachine tot kapotte stoel, lever het bij ons in voor reparatie zodat we samen onze oude producten een tweede leven geven.’
De Reparatiestudio verlengt levensduur van spullen en verlaagt klimaatimpact
De impact van je spullen kun je tot wel 25 procent verlagen door circulaire keuzes te maken, zo laat onderzoek van Milieu Centraal zien. Circulaire keuzes zijn bijvoorbeeld delen en lenen van gereedschap, kiezen voor tweedehands producten en upcycling van spullen. Ook repareren van kapotte spullen is een circulaire keuze. Op die manier geef je je spullen een tweede leven.
Hoe duurzaam is Karwei?
Karwei maakt met de nieuwe Reparatiestudio reparatie erg laagdrempelig voor consumenten en helpt zo huishoudens om hun impact te verlagen. Maar hoe zit het eigenlijk met de rest van het bedrijf Karwei? Ik verdiepte me in de bouwmarkt: hoe duurzaam is Karwei? Ik was aangenaam verrast. Karwei zet z’n beste beentje voor wanneer het gaat om upcycling, recycling en circulaire economie. Steeds meer van de producten zijn gemaakt van gerecyclede materialen, zoals isolatiemateriaal van je oude spijkerbroek, of nieuwe gordijnen van PET-flessen. De bouwmarkt is al jaren inzamelpunt voor oude elektronische producten voor WeCycle. Ook helpt Karwei consumenten met verduurzamen door producten voor en tips over duurzaam verbouwen, isoleren, energie- en waterbesparing. En op hun blog vind je toffe upcycling ideeën om de levensduur van je spullen zo lang mogelijk te verlengen. En daar komt de nieuwe Reparatiestudio nu bij als aanjager van meer circulariteit.



Reparatie moet weer normaal worden
Wekelijks worden in Nederland zo’n 10,9 miljoen kilo elektrische apparaten en textiel weggegooid, volgens Sire. Waardevolle spullen die vaak nog gerepareerd kunnen worden. Maar reparatie is niet meer zo gebruikelijk. Want vandaag besteld, is morgen al een nieuwe in huis. Dat is wel gemakkelijk, maar goedkoop is het niet. En duurzaam ook niet. Door de Reparatiestudio laat Karwei zien dat reparatie gemakkelijk en gewoon is. Het maakt repareren van kapotte spullen weer de norm.
Kijk voor meer informatie over de Reparatiestudio op de website van Karwei.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: tips voor het vinden van tweedehands elektronica.
- Bekijk ook: wat is de impact van je smartphone?
- Bekijk ook: kobalt zit in elke batterij, maar wat weet jij ervan?