Search
Op plasticdieet: 10 tips om je plasticverbruik te verminderen.

Op plasticdieet: 10 tips om je plasticgebruik te verminderen

Alles in de winkel lijkt wel onnodig in plastic verpakt; plastic om je groente, een plastic zak om je brood en snoep in minstens twee laagjes plastic. En zo zit je PMD-zak (Plastic, Metalen en Drinkpakken) na het boodschappen doen vlot bomvol. Dat kan anders! Enthousiaste zero-waster Mascha neemt je mee in het plasticprobleem en geeft je tien tips om je plasticgebruik gemakkelijk te verminderen. Ga je mee op plasticdieet?

Waarom is plastic een probleem?

In de jaren 1950 werd plastic geïntroduceerd als innovatief nieuw materiaal. Sindsdien wordt het gebruikt voor het maken van deurklinken tot speelgoed, en van verpakkingen tot de buitenkant van elektrische apparaten. Polymeren, de moleculen waar plastic van gemaakt zijn, zijn er in oneindig veel soorten. Je kunt met deze polymeren een grote diversiteit aan materialen maken; van flexibel en zacht plastic tot plastic zo hard als metaal. Dat maakt het een superhandig en bruikbaar materiaal.

Maar we ontdekten de laatste decennia ook de grote nadelen van plastics. Ten eerste wordt plastic gemaakt van aardolie, wat we liever niet meer oppompen. En daarnaast vervuilt plastic op grote schaal de planeet en valt het materiaal uiteen in microscopisch kleine deeltjes. Er is zoveel plastic in omloop, dat we inmiddels zelfs microplastics vinden in de lucht, het water, de aarde en zelfs in het menselijk lichaam. Wetenschappers weten nog niet precies wat de effecten daarvan zijn, maar dat het gezond is kun je je vast niet voorstellen. Plastic is goed te recyclen, maar helaas gebeurt dat nog niet altijd op de juiste manier. Genoeg redenen om zelf je best te doen om minder plastic te gebruiken: ga op plasticdieet!

Zoveel zwerfvuil door plastic!

Tien tips om je plasticgebruik te verminderen: ga op plasticdieet!

Plastic is dus een vreselijk handig materiaal, maar we willen liever niet dat we de aarde vervuilen en onszelf ermee vergiftigen. Wil jij ook op plasticdieet? Ga dan op zoek naar alternatieven voor het gebruik van plastic. Mascha helpt je op weg met tien tips om je plastic gebruik te verminderen.

1. Neem je eigen tas mee

Boodschappen sjouwen zonder dat tasje is niet handig. Bovendien betaal je in de supermarkt extra voor een plastic zak. Neem daarom altijd een tasje, krat of herbruikbare shopper mee als je boodschappen gaat doen. Vergeet je het telkens? Stop dan een kleine herbruikbare boodschappentas in je handtas, onder je fietszadel of in het portier van je auto. Zo vergeet je nooit meer je eigen tas en bespaar je geld en plastic.

2. Pak je eigen zak mee voor brood

Het meeste (gesneden) brood wordt verpakt in plastic. Maar als je je eigen broodzak meeneemt naar de supermarkt of bakker, kan je brood ook daarin. Het is voor jou misschien even wennen, maar vaak kent je bakker of supermarktmedewerker de wens om het brood in een meegenomen zak te doen al van andere klanten! Durf te vragen en je zult zien hoe snel het gaat. Bewaar het brood thuis in een afgesloten broodtrommel in de katoenen zak. Zo voorkom je dat je brood snel uitdroogt. Ook in de vriezer kun je je brood in katoen invriezen, maar het liefst ongesneden. Liever gesneden brood invriezen? Bewaar dan een plastic zak en gebruik deze telkens opnieuw om over je katoenen broodzak met gesneden brood heen te doen in de vriezer!

3. Doe groenten en fruit in een zakje

Als je op plasticdieet bent, kun je beter kiezen voor ongesneden groenten. Dat is in de meeste gevallen ook beter voor je budget! Losse groenten en fruit in de supermarkt en bij de groenteboer kun je in een eigen zakje of netje meenemen. Veel supermarkten verkopen deze zakjes op de groente- en fruitafdeling. Je koopt ze eenmalig en gebruikt ze daarna jaren opnieuw. Ze kunnen gewoon mee in de wasmachine!

Ideetjes voor een plasticvrij (er) leven.

4. Kies een broodtrommel of -zakje

Neem jij je brood nog mee naar school of werk in een plastic zakje? Dan kun je veel plastic besparen door een broodtrommel aan te schaffen. Kies voor een stevig exemplaar, zodat je er jarenlang plezier van hebt. Liever toch een zakje? Kies voor een uitwasbaar broodzakje dat je makkelijk dichtmaakt met klittenband, touwtje of magneetsluiting.

5. Plasticdieet: stop met plastic folie

Een restje groente, een kommetje soep of een halve meloen is snel ingepakt met een laagje plastic folie. Goed tegen voedselverspilling, maar niet voor de plasticsoep! Kies liever voor afsluitbare bakjes of schalen. Dat bespaart je een heleboel folie. Er zijn tegenwoordig ook fijne bijenwaswraps te koop, ook die werken perfect in plaats van plastic folie of aluminiumfolie. Je kunt ze trouwens ook makkelijk zelf maken!

6. Kies voor plasticvrije douchegel en shampoo

Vaak staat je badkamer vol plastic flessen. Douchegel, badschuim, shampoo en conditioner komen allemaal in plastic. Niet nodig! Ook voor de plastic flessen in je badkamer bestaan veel alternatieven. Je kunt kiezen voor een zeep voor je lichaam en voor een blok shampoo en conditioner voor je haar. Liever geen blok zeep? Dan zijn er tegenwoordig ook blokken en poeders verkrijgbaar die je oplost in water en in een zeeppompje doet. Zo hoef je nooit meer een nieuwe fles aan te schaffen!

7. Poets zonder plastic

Plasticvrij tandenpoetsen? Ja zeker! Handtandenborstels en zelfs de opzetborstel voor je elektrische tandenborstel zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in hout of bamboe. Zo verminder je vlot je plasticgebruik in de badkamer. En ook voor je tandpasta zijn alternatieven: tandpasta in glas of  tandpastatabletten in papieren zakjes of glazen potjes. Wil je meer weten over de milieu-impact van je mondverzorging? Ook hier hebben we onderzoek naar gedaan. Spoiler: het echte verschil maak je niet met je plasticverbruik.

8. Scheer plasticvrij

Scheermesjes zijn voor het grootste deel gemaakt van plastic. En of je nu een vaste houder met opzetstukjes gebruikt of losse wegwerpmesjes; ongemerkt gaan er grote hoeveelheden plastic je vuilnisemmertje in. Schaf daarom eenmalig een safety razor aan en scheer voortaan plasticvrij. Het is even wennen, maar daarna wil je nooit meer anders!

9. Plasticvrije menstruatie

Je denkt er misschien niet over na, maar als je menstrueert gebruik je waarschijnlijk veel plastic. In je maandverband en je tampons zitten meestal plastics. Ook niet erg lekker voor je lijf… Gelukkig zijn er alternatieven op de markt. Je kunt kiezen voor maandverband en tampons van 100% natuurlijke materialen. En er zijn herbruikbare alternatieven zoals de menstruatiecup, wasbaar maandverband, tampons en menstruatieondergoed. Eerder hebben we drie duurzame menstruatieproducten getest.

Op plasticdieet met een menstruatiecup. En met bewaarboxen en drinkbekers bespaar je ook afval (en geld!).

10. Plasticdieet: neem je eigen beker mee

Ben je gewend vaak een beker thee of koffie on-the-go te drinken? Heb je er weleens bij stil gestaan dat deze bekers een plastic laagje hebben? En per dag gooien we in Nederland 11 miljoen wegwerpbekers weg. Voorkom plastic afval en neem je eigen beker mee. In veel kiosken en koffietenten – zoals bijvoorbeeld bij de Kiosk op alle NS stations! – krijg je ook nog eens korting op je thee of koffie!

Hoe ga jij op plasticdieet?

Is je plasticverbruik na deze tien tips nog steeds best groot? Als je aan de slag gaat met je plasticdieet, kun je ook eerst kijken waar jouw plastic afval vooral uit bestaat. Ga op onderzoek uit! Houdt eens een of twee weken bij wat je allemaal aan plastic verpakkingen weggooit. Zit jouw plastic zak vol met broodzakken, kannen van melk of juist shampooflessen? Als je weet wat jij het meest gebruikt, kun je actief zoeken naar alternatieven met minder plasticverpakking.

Op zoek naar nog meer tips? Ga op plasticdieet samen met Plastic Soup Foundation op de website of via de app.

Meer over plastic thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Sarah Chai (Pexels), plastic verpakkingen: Magda Ehlers (Pexels), plastic op strand: Jasmin Sessler (Unsplash), glazen potten: Karolina Grabowska (Pexels), broodzakje, broodtrommel en foto met koffiebeker: Mascha Bongenaar.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: