Zoeken
King Louie duurzame mode

Op zoek naar duurzame mode? Al King Louie overwogen?

‘King Louie?’ Ja die ken ik wel van die leuke kleurrijke printjes!’ Als we een rondvraag doen onder volgers of zij het kledingmerk King Louie al hebben ontdekt, dan krijg je steeds dit antwoord. En dat snappen we ook, want hun signatuur met de ‘vintage look’ is ook uniek. Maar dat King Louie ook een duurzaam modemerk is, weten maar weinig mensen. Tijd om hier verandering in te brengen!

Mijn kennismaking met King Louie

In samenwerking met King Louie

In de kledingindustrie is veel mis. Uitbuiting, kinderarbeid, milieuvervuiling en wat dacht je van al het water, gif en land dat nodig is voor het maken van al die ‘mooie’ stoffen. En daar bovenop kopen we massaal te veel kleding van matige en slechte kwaliteit en zo wordt die afvalberg met kleding alleen maar groter. Als een kledingmerk ‘het anders’ wil doen, moeten ze aan heel veel dingen denken omdat de problemen in deze industrie zo groot en veelomvattend zijn. Hoe pakt King Louie dit aan?

Ik begon mijn zoektocht in de webshop van King Louie, omdat ik op zoek was naar een goede jurk die ik (bijna) het hele jaar kan dragen. Mijn oog viel meteen op een kleurrijke jurk uit hun ‘renewed collectie’ die al meteen een aantal boxjes aantikte: gemaakt van reststoffen (te gek!) én van het duurzame materiaal Ecovero. Dat ziet er goed en veel belovend uit! Maar alleen materiaalkeuze is natuurlijk niet voldoende bij het maken van een weloverwogen duurzame beslissing. Wat doen ze bij King Louie nog meer op duurzaam vlak?

Jurk gemaakt van het duurzame materiaal ecovero. Maar wat is deze stof?

Wat is ECOVERO?

Als je je gaat verdiepen in duurzame mode, dan ga je gegarandeerd het duurzame materiaal tencel tegengekomen. Ecovero lijkt erop. Het is van dezelfde fabrikant, maar dan nóg duurzamer. Beide materialen vind ik heel fijn! Het zit lekker, kreukt niet, het is snel droog en je hoeft het nooit te strijken! Ecovero wordt gemaakt, van duurzaam hout(pulp) uit gecontroleerde FSC en PEFC gecertificeerde bossen in Europa. In de meeste gevallen zijn het eucalyptusbomen. Deze bomen worden op een duurzame en gecontroleerde manier verbouwd, hebben in vergelijking met biologische katoen minder water nodig en in vergelijking met ‘gewone’ katoen ook veel minder pesticiden. Daarbij worden de chemicaliën die gebruikt worden om de houtpulp zacht te maken, gefilterd uit het water, en opgevangen, om te worden hergebruikt. Lenzing is het Oostenrijkse bedrijf achter deze fijne stoffen.

Wil je alle ins & outs weten over het milieuvriendelijke productieproces? Bekijk dan dit artikel. Tencel is gecertificeerd met een EU Ecolabel.

Wat doet King Louie op duurzaam vlak?

Van productie tot vervoer en van ontwerp tot verpakking: bij King Louie proberen ze op alle vlakken het beter te doen, zo leer ik. Wat ben ik allemaal tegengekomen over dit merk?

Kiezen voor duurzame, gecertificeerde materialen die minder belastend zijn voor het milieu

Het is niet toevallig dat mijn beoogde jurk van een duurzaam materiaal is gemaakt: 70% van de kledingstukken van King Louie zijn gemaakt van duurzame en gecertificeerde materialen. En het is de bedoeling dat dit percentage de komende jaren steeds dichter naar de honderd kruipt. Het fijne aan gecertificeerde materialen is dat je weet dat onafhankelijke organisaties achter de keurmerken de stoffen hebben onderzocht en als milieuvriendelijk(er) hebben beoordeeld, anders mag de stof het keurmerk niet dragen. Je kunt in de webshop snel zien waarvan een kledingstuk is gemaakt en welk keurmerk de stof heeft. Ze gebruiken hiervoor handige icoontjes. Zo kom ik kleding tegen met het GOTS keurmerk (gecertificeerd biologisch textiel), OCS (biologisch textiel), Ecovero, Better Cotton en ook van de Leather Working Group (het leer dat King Louie gebruikt is ‘Gold Rated’, dat is het hoogst haalbare).

Duidelijkheid geven over waar je kleding vandaan komt

Die oneerlijkheid in de kledingindustrie blijft hardnekkig. Zo liet de VPRO documentaire ‘De slag om de klerenwereld’ zien dat kledingorders van grote kledingmerken stiekem worden doorverkocht aan goedkope fabrieken in het binnenland waar kinderen in onveilige fabrieken werken en dat allemaal om het goedkoper te kunnen doen. Om dit te stoppen is transparantie nodig in de keten. Als modemerk en als consument moet je kunnen zien door wie, waar en hoe je kleding wordt gemaakt. Alleen dan kunnen dit soort praktijken ophouden. King Louie werkt met vaste leveranciers in Turkije en China en daarover publiceren ze ook online, je kunt het dus helemaal nagaan. Daarnaast zijn ze in 2022 een nieuwe samenwerking gestart met Retraced. Dit is een consumententool die eenvoudig toegang geeft tot eerlijke informatie. King Louie: ‘Hiermee willen wij een transparante keten bevorderen die betere arbeidsomstandigheden en duurzame productieprocessen aanmoedigen.’

Vervoersmiddelen kiezen die het minst slecht zijn

Het vervoer van kleding heeft ook invloed. King Louie heeft een ‘no-airfreight-policy’. Dit houdt in dat kleding in 99% van de gevallen per boot, trein of truck vervoerd wordt en ook binnen Nederland – bij de verzending – zijn bewuste keuzes gemaakt met welke pakketdiensten ze samenwerken. Minder spullen laten invliegen en kiezen voor duurzamere manieren van vervoer, zoals de trein, zijn belangrijk om de CO2-uitstoot te minimaliseren. Wil je meer weten over het transport en de duurzamere verpakkingskeuzes van King Louie? Bekijk dan deze pagina met uitgebreide uitleg over het transport en de verpakkingen.

Meer goede initiatieven van King Louie

  • King Louie is sinds 2015 aangesloten bij Fair Wear Foundation. Dit is een onafhankelijke non-profit organisatie die zich richt op het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Zij zetten zich onder andere in tegen kinderarbeid, voor leefbaar loon en een veilige en gezonde werkomgeving.
  • Ook heeft King Louie in 2021 de Amsterdamse Green Deal Circulair Textiel getekend, een modealliantie om volledig circulaire kleding te maken.
  • Verbeterpunten uit de jaarlijkse audit worden serieus genomen en opgepakt. 90%t van de fabrieken waarmee wordt samengewerkt, wordt continu gecontroleerd.
  • King Louie heeft leuke ‘Relove’ initiatieven om klanten te helpen bij een duurzamere kledingkast en dus niet alles is gericht op verkopen. Ze organiseren ruilmarkten, geven workshops en tips hoe je meer kunt combineren (met minder kleding), hoe je kunt repareren, wassen en recyclen.

King Louie laat zien dat het kan: duurzamer

Mijn zoektocht begon bij een tijdloze jurk van een mooi duurzaam materiaal en ik ben tot de conclusie gekomen dat het Amsterdamse modemerk King Louie op alle fronten meedenkt en -doet om te laten zien dat betaalbare kleding ook eerlijker en milieuvriendelijker gemaakt kan worden. Dus als je binnenkort nog op zoek bent naar een kledingstuk dat jarenlang gedragen kan worden en door de kleurrijke prints goed en veelzijdig gecombineerd kan worden, dan ben je bij King Louie aan het juiste adres. Benieuwd naar de collectie?

King Louie duurzame kleding
Coltrui en haarband van King Louie.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: