Als er één simpele truc is om als superchef over te komen, dan is het wel door je eigen brood te maken. Deze flatbread tover je met enkele ingrediënten in een handomdraai op tafel en past perfect als bijgerecht bij… Bij wat niet? Wat dacht je van een vegan Indiase curry, een vegan borrelplank of huisgemaakt broodje falafel.
Iedereen houdt van flatbread!
Flatbread kom je in heel wat keukens tegen. Van het Midden-Oosten tot India en van Mexico tot het Middellandse Zeegebied, overal ter wereld vind je variaties van dit eenvoudige, ongezuurde brood. Het onderscheidt zich door zijn eenvoud: met slechts een paar basisingrediënten creëer je een heerlijk dun broodje dat perfect is om te vullen, te dippen of als bijgerecht te serveren. Door zijn veelzijdigheid is flatbread ideaal om te combineren met verschillende gerechten zoals een pittige vegan curry, een hartige vega kip wrap, of zelfs als onderdeel van een borrelplank. Bovendien is het maken van je eigen flatbread niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook een bewuste keuze: je vermijdt verpakkingsafval en hebt volledige controle over de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt. En leuke anti-verspillingstip: je kunt het deeg heel goed invriezen!



Zo zet je in een handomdraai een flatbread op tafel!

Zelf flatbread maken
Keukengerei
- grote kom
- koekenpan
- optioneel: deegroller
Ingrediënten
- 300 gr bloem
- ½ zakje bakpoeder halve theelepel
- 150 ml halfvolle yoghurt vegan alternatief: sojayoghurt
- 1 tl zout
- 1 el olijfolie
- 2 el koud water
- optioneel komijn
- optioneel knoflook
- optioneel extra olie of boter
Instructies
- Doe de bloem, bakpoeder, yoghurt, zout, olie en water in een ruime kom en kneed dit tot deeg. Blijft het plakkerig? Voeg dan een beetje bloem toe net zolang totdat het lekker kneedt.
- Rol het deeg verder uit op het schone aanrecht, bestuif het deeg en het aanrecht eventueel met wat bloem. Blijf kneden tot het redelijk glad is. Verdeel het deeg in circa acht stukjes, elk deel wordt een broodje.
- Rol elk deel deeg uit tot een broodje. Dit kan met een deegroller of met je handen. Voeg in deze stap wat extra komijn toe als smaakmaker. De komijnzaadjes rol je mee in het deeg.
- Verhit een koekenpan op hoog vuur met olie of boter en bak het broodje in circa 2 minuten aan elke kant, totdat je mooie goudbruine broodjes krijgt.
- Optioneel: doe wat geperste knoflook in de olie en smeer de broodjes tijdens het bakken hiermee in.
- Serveer de broodjes bij het gerecht naar keuze. Enjoy!
Notities
Meer recepten van thegreenlist.nl
- Een ander lekker bijgerecht: Pittige vegan ballen van kikkererwten en quinoa.
- Restjes groente over? Maak een verspil-me-niet pizza met zelfgemaakt deeg!
- Vegan pannenkoeken bakken doe je zo.
Photo credits: hoofdbeeld: Valeriya Kobzar (Pexels), deeg: thegreenlist.nl, flatbread met dips: Roman Odintsov (Pexels), flatbread belegd: Engin Akyurt (Pexels). Bronnen: Delicious Magazine.