Heb je heerlijke vlezige oesterzwammen en heb je even geen inspiratie? Pas de panic, we hebben vijf keer een recept met oesterzwammen voor je. Daar móét iets tussen zitten. Succes en enjoy!
Recepten met oesterzwammen
Oesterzwammen zijn een populaire paddenstoelensoort die het hele jaar door verkrijgbaar is in Nederland. Hun kweekproces is milieuvriendelijk, omdat ze op reststromen groeien en weinig water en energie nodig hebben. Ook lollig: je kunt ze zelf kweken op koffieprut. De grote paddenstoel die bekend staat om z’n fluweelachtige ‘vlezige’ structuur, neemt perfect smaken op, waardoor het ook een perfecte vegan kipstukje is. Maar er zijn meer redenen om deze mooie zwam de hemel in te prijzen, naast duurzaamheid en een fijne smaakbeleving. Oesterzwammen bevatten weinig calorieën, zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitamines (zoals B-vitamines en vitamine D) en mineralen (zoals ijzer en kalium). Dus die oesterzwam mag erin blijven. Maar wat maak je ermee? We hebben vijf recepten voor je: van makkelijk tot een feestmaal en van gezond tot een cheat dish. Aan jou de keuze!


Links: vegan herfststoofpot met oesterzwammen en rechts Udon noodles met paddenstoelen.
Vegan herfststoofpot met paddenstoelen
De dagen worden korter en kouder. Dan is een herfststoofpot superlekker en (ook veganistisch) eenvoudig om te maken. Deze stoofpotvariant is plantaardig en met paddenstoelen voor die lekkere extra vulling. Hoewel de meningen over paddenstoelen verdeeld zijn bij culi-redacteur Anne thuis, vinden alle vier haar kinderen deze stoofpot meer dan smakelijk! Naast paddenstoelen zitten er nog heel wat andere groenten verstopt in deze vegan herfststoofpot. Dit hoef je niet te delen met moeilijke eters, want hier merken ze niks van.
Udon noodles met paddenstoelen
Een van de Aziatische foodtrends zijn de Udon noodles. Greenlist-chef Anne dook de keuken in en ging aan de slag met deze dikste vegan noodle. Ze maakte Udon noodles met paddenstoelen. Het stond binnen no-time op tafel, alles werd opgegeten en het was ook nog eens helemaal niet duur. Dit wil je vaker maken! Bekijk dit makkelijke doordeweekse recept.



Links: vegan gyoza in the making en rechts een heerlijk recept met oesterzwammen: risotto van parelgort uit Flevoland en oesterzwammen in bierbeslag (hartige pannenkoekjes, oelala).
Aziatische vegan gyoza
Heb jij al van gyoza gehoord? Deze Japanse dumplings zijn onwijs lekker. Ook vegan! Nina duikt voor ons in de keuken en maakt dit dim sum hapje met witte kool en koningsoesterzwammen. Kortom hartstikke gezond, smaakvol én een feestje voor op tafel. Nina: ‘De koningszwammen zorgen voor een vlezige textuur en zijn daardoor toegankelijk voor iedereen, zelfs voor de grootste vleesliefhebbers.’ Bekijk dit lekkere hapje.
Vegan risotto van parelgort
Bij een duurzaam voedingspatroon denk je al snel aan een vegetarisch en veganistisch menu, maar ook waar je eten vandaan komt telt! Met deze vegan risotto scoor je op alle punten: de parelgort komt uit Flevoland en koop je gewoon bij Ekoplaza en dat de oesterzwammen een goeie keuze zijn, wist je inmiddels al. Greenlist-chef David doet dit feestmaal even voor.
Oesterzwammen in bierbeslag met een Aziatisch tintje
Dit is één van onze favoriete gerechten met oesterzwammen: oesterzwammen in bierbeslag. Als je voldoende beslag maakt en (rest)groenten erbij doet, dan maak je er goedgevulde groente pannenkoekjes van. Kortom, een volwaardige maaltijd en helemaal niet duur! Deze vegan pannenkoekjes zijn ook bij kinderen erg geliefd! Bekijk ook dit recept!
Meer recepten met oesterzwammen?
Deze vijf recepten laten zien hoe veelzijdig oesterzwammen zijn en hoe je ze kunt gebruiken om heerlijke, duurzame maaltijden te maken. Ga je er met eentje aan de slag? Deel je creaties in stories en vergeet niet @thegreenlist.nl te taggen op Instagram. Dan kunnen we het ook delen! Mocht je nog een ander goed recept met oesterzwammen hebben, dan horen we het ook graag van je!
Bronnen: Velt. Photo credits: thegreenlist.nl (hoofdbeeld), overig: Anne van Twillert (stoof & udon), Nina van Gils (gyoza) en thegreenlist.nl.