De dagen worden kouder en kouder. Dan is een herfststoofpot superlekker en (ook veganistisch) eenvoudig om te maken. Deze stoofpotvariant is plantaardig en met paddenstoelen voor die lekkere extra vulling. Hoewel de meningen over paddenstoelen verdeeld zijn bij culiredacteur Anne thuis, vinden alle vier haar kinderen deze stoofpot meer dan smakelijk! Naast paddenstoelen zitten er nog heel wat andere groenten verstopt in deze vegan herfststoofpot.
Vegan herfststoofpot bomvol groenten
Wanneer de blaadjes weer vallen en het een tikje kouder wordt, let ik er extra op dat mijn gezin genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Fruit bij het ontbijt en in de avond verschillende seizoensgroenten door het gerecht. De verwarmende vegan herfststoofpot zit bomvol groenten en is perfect te combineren met (zilvervlies)rijst, vers brood of gekookte aardappels. Serveer ik er aardappels bij, dan kook ik ze graag in schil. Zo behoud je namelijk veel meer smaak! Ik gebruik dan wel de biologische aardappel. In deze herfststoofpot kies ik voor een mix van paddenstoelen. Champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitakes zijn bijna in elke supermarkt wel te krijgen. De laatste is rijk aan eiwit en past daarom goed in een vegan gerecht zoals deze. Ga jij ook aan de slag met deze smakelijke stoofpot? Hier vind je het makkelijk te maken recept. Succes!
Paddenstoelen in de vegan herfststoofpot
Paddenstoelen scharen we vaak onder de (seizoens)groenten, maar eigenlijk zijn ze een onderdeel van de schimmels. Naast de gewone witte champignon, kun je ook kiezen voor paddenstoelen als de kastanjechampignon, de portobello, oesterzwam, shiitake, cantharel, eekhoorntjesbrood of truffels. Allemaal zijn het eetbare paddenstoelen die goed zijn om regelmatig te eten, zeker binnen een veganistisch eetpatroon. Paddenstoelen zitten namelijk bomvol voedingsstoffen zoals vezels, verschillende mineralen en vitamines
Vegan herfststoofpot met paddenstoelen
Keukengerei
- stoofpan
Ingrediënten
- 1 grote ui fijngesneden
- 1 kleine rode ui fijngesneden
- 4 tenen knoflook fijngesneden
- 2 puntpaprika's in kleine stukjes
- 3 winterpenen in kleine stukjes
- 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes
- 350 gr trostomaten in kleine stukjes
- 700 gr paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes) de helft fijngesneden, de andere helft in stukken
- olijfolie
- 2 el plantaardige bouillonpoeder
- 8 el spelt- of boekweitmeel
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl paprikapoeder
- 400 ml water
- 2 laurierblaadjes
- zout
- 1 hand verse peterselie gesneden
- 1 hand verse bieslook gesneden
Instructies
- Fruit de ui en knoflook in olijfolie.
- Voeg de gesneden paprika, tomaat en fijngesneden paddenstoelen toe. Bak even mee.
- Voeg de gesneden winterpeen + stukken paddenstoelen toe en bak even mee.
- Doe de gesneden bleekselderij, bouillonpoeder, het meel, de tijm en paprikapoeder erbij.
- Meng het geheel en voeg het water en de laurierblaadjes toe. Laat een half uur pruttelen op laag vuur, roer af en toe, zodat het niet aanbrandt.
- Breng op smaak met zout en de gesneden verse kruiden.
Notities
Herfstig vegan comfort food als stoofpot
Deze plantaardige stoofpot is een perfect gerecht na een lange werkdag of een buitendag in de kou. Een geschikt gerecht om je gekookte aardappels of stukken brood in te dippen: hier warm je van op!
Nog meer makkelijk op tafel? Kijk dan ook even naar deze recepten
- Makkelijk en goedkoop: vegan curryrecept met kikkererwten.
- Makkelijk en snel: de lekkerste roerbakgroenten.
- Makkelijke ovenschotel: venkelschotel met krieltjes.
Photo credits: Anne van Twillert.