Search
vegan herfststoofpot

Vegan herfststoofpot met paddenstoelen

De dagen worden kouder en kouder. Dan is een herfststoofpot superlekker en (ook veganistisch) eenvoudig om te maken. Deze stoofpotvariant is plantaardig en met paddenstoelen voor die lekkere extra vulling. Hoewel de meningen over paddenstoelen verdeeld zijn bij culiredacteur Anne thuis, vinden alle vier haar kinderen deze stoofpot meer dan smakelijk! Naast paddenstoelen zitten er nog heel wat andere groenten verstopt in deze vegan herfststoofpot.

Vegan herfststoofpot bomvol groenten

Wanneer de blaadjes weer vallen en het een tikje kouder wordt, let ik er extra op dat mijn gezin genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Fruit bij het ontbijt en in de avond verschillende seizoensgroenten door het gerecht. De verwarmende vegan herfststoofpot zit bomvol groenten en is perfect te combineren met (zilvervlies)rijst, vers brood of gekookte aardappels. Serveer ik er aardappels bij, dan kook ik ze graag in schil. Zo behoud je namelijk veel meer smaak! Ik gebruik dan wel de biologische aardappel. In deze herfststoofpot kies ik voor een mix van paddenstoelen. Champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitakes zijn bijna in elke supermarkt wel te krijgen. De laatste is rijk aan eiwit en past daarom goed in een vegan gerecht zoals deze. Ga jij ook aan de slag met deze smakelijke stoofpot? Hier vind je het makkelijk te maken recept. Succes!

Paddenstoelen in de vegan herfststoofpot

Paddenstoelen scharen we vaak onder de (seizoens)groenten, maar eigenlijk zijn ze een onderdeel van de schimmels. Naast de gewone witte champignon, kun je ook kiezen voor paddenstoelen als de kastanjechampignon, de portobello, oesterzwam, shiitake, cantharel, eekhoorntjesbrood of truffels. Allemaal zijn het eetbare paddenstoelen die goed zijn om regelmatig te eten, zeker binnen een veganistisch eetpatroon. Paddenstoelen zitten namelijk bomvol voedingsstoffen zoals vezels, verschillende mineralen en vitamines

vegan herfststoofpot

Vegan herfststoofpot met paddenstoelen

Deze heerlijke vegan stoofpot met paddenstoelen en andere herfstgroenten is makkelijk te maken en ideaal om mee op te warmen na een koude herfstdag.
No ratings yet
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 6

Keukengerei

  • stoofpan

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 kleine rode ui fijngesneden
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 puntpaprika's in kleine stukjes
  • 3 winterpenen in kleine stukjes
  • 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes
  • 350 gr trostomaten in kleine stukjes
  • 700 gr paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes) de helft fijngesneden, de andere helft in stukken
  • olijfolie
  • 2 el plantaardige bouillonpoeder
  • 8 el spelt- of boekweitmeel
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl paprikapoeder
  • 400 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • zout
  • 1 hand verse peterselie gesneden
  • 1 hand verse bieslook gesneden

Instructies
 

  • Fruit de ui en knoflook in olijfolie.
  • Voeg de gesneden paprika, tomaat en fijngesneden paddenstoelen toe. Bak even mee.
  • Voeg de gesneden winterpeen + stukken paddenstoelen toe en bak even mee.
  • Doe de gesneden bleekselderij, bouillonpoeder, het meel, de tijm en paprikapoeder erbij.
  • Meng het geheel en voeg het water en de laurierblaadjes toe. Laat een half uur pruttelen op laag vuur, roer af en toe, zodat het niet aanbrandt.
  • Breng op smaak met zout en de gesneden verse kruiden.

Notities

Lekker met rucola en zilvervliesrijst, vers brood of aardappels.
Trefwoord makkelijke maaltijd, vegan recept, stoofpot, paddenstoelen

Herfstig vegan comfort food als stoofpot

Deze plantaardige stoofpot is een perfect gerecht na een lange werkdag of een buitendag in de kou. Een geschikt gerecht om je gekookte aardappels of stukken brood in te dippen: hier warm je van op!

Nog meer makkelijk op tafel? Kijk dan ook even naar deze recepten

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: