Pesto kennen we voornamelijk als Italiaanse lekkernij, maar wist je dat je ook een Hollandse variant kunt maken van daslook en zevenblad dat in de lentemaanden gewoon om ons heen groeit. Deze wildplukpesto smaakt verrukkelijk. Heerlijk voor op een toastje, op je boterham of door de pasta! Onze wildplukexpert Katja deelt haar receptje voor pesto van zevenblad en daslook.
Hollandse pesto van zevenblad?
Een Hollandse wildplukpesto heeft best wel veel weg van de Italiaanse pesto – dat recept vind je hier. Ook deze variant is een smaakvolle saus gemaakt van verse kruiden, noten, knoflook, kaas en olijfolie. Alleen laten we in dit geval de traditionele basilicum achterwege en gebruiken we wilde planten zoals daslook en zevenblad. Deze planten geven de pesto een kruidige twist. Perfect voor bij pasta, op brood of als smaakmaker in diverse gerechten. Voordat je enthousiast aan de slag gaat met dit recept, is het belangrijk dat je een aantal dingen weet over zevenblad, daslook en wildplukken.
Zevenblad, een eetbare plant bomvol vitaminen
Zevenblad, ook wel tuindersverdriet genoemd, is een veel voorkomende plant in tuinen, moestuinen, parken, bermen en bossen. De naam doet vermoeden dat de plant altijd te herkennen is aan haar zeven bladeren, maar niks is minder waar. Vaak zijn het er zeven, maar heel vaak heeft de plant maar drie, vijf of zelfs negen blaadjes. Het groeit heel hard en daarom zijn mensen met een tuin hier niet dol op. Hoewel het vaak als onkruid wordt gezien, is het een supergezond plantje vol met vitaminen A en C, antioxidanten, eiwitten en mineralen. Het is familie van selderij en peterselie. Ik vind zevenblad bijna overal lekker bij, omdat het de smaak van peterselie/wortel/selderij heeft. Je kunt het gebruiken als een soort spinazie, maar ook in pesto’s, hartige taarten, roerbakgerechten of in een smoothie is het een feest. En wist je dat vlinders en bijen ook dol zijn op deze plant? Heb je zevenblad in de tuin? Houd ’m in toom, maar verwijder ‘m niet helemaal, is mijn advies. Daar is-ie te lekker en te belangrijk voor.
Daslook, een soort wilde knoflook
Daslook is een bijzonder plantje dat tot 2017 beschermd is geweest. Het is een wilde plant met langwerpige bladeren en witte stervormige bloemetjes, vooral te vinden in bosrijke, half beschaduwde gebieden. Het heeft een knoflookachtige geur en smaak, wat het populair maakt in de keuken. De eetbare bladeren zijn geschikt voor onder andere salades, pesto’s en soepen. De stervormige bloemetjes zijn prachtige te gebruiken als decoratie voor een gerecht, de zaaddoosjes kun je inleggen als kappertjes en de knolletjes onder de grond zijn te gebruiken als ‘knoflookjes’. Naast culinaire toepassingen heeft daslook ook medicinale eigenschappen. Het is rijk aan ijzer en vitamine C en heeft daarmee een positief effect op het immuunsysteem.
Hoewel je bij elke wildplukactie goed moet weten wat je doet, is bij daslook extra voorzichtigheid geboden. De plant heeft namelijk twee giftige broertjes (of zusjes) die er verdomd veel op lijken. Het Meiklokje dat wordt genoemd in bovenstaand artikel is vaak beter bekend als het prachtige maar ontzettend giftige Lelietje-van-Dalen. Ben je geen ervaren wildplukker? Ga dan op zoek naar daslook met een gids of plant het in je tuin!


Hollandse pesto van zevenblad en daslook, beide planten groeien in het wild in Nederland. Goed om te weten: piepjong zevenblad kun je soms vanaf februari al vinden en groeit tot in augustus of zelfs tot in september. Daslook groeit van maart tot en met juli ongeveer.

Hollandse wildplukpesto van zevenblad en daslook
Keukengerei
- pan
- keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- volle hand zevenblad (Bij voorkeur jonge plantjes.)
- handje daslookbladeren. Heb je geen daslook? Gebruik dan een teentje knoflook
- handje pompoenpitten
- handje zonnebloempitten
- handje geraspte Remeker of Nylander kaas (bio) (Vegan? Gebruik dan edelgistvlokken.)
- sap van ½ kleine bio citroen
- extra vierge olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Zet een pan op een middelhoog vuur en rooster daarin de pompoen- en zonnebloempitjes totdat ze licht bruin verkleuren.
- Was het zevenblad en de daslook. Zorg dat je het hierna goed droogt.
- Doe het zevenblad, de daslook (of knoflook), wat flinke scheuten olijfolie en de kaas in de keukenmachine en draai deze door totdat het een gladde pasta is. Eventueel extra olijfolie toevoegen om het beter te kunnen mixen.
- Voeg vervolgens het citroensap, de geroosterde pitjes en wat peper en zout toe en mix nog even kort zodat de pitjes wat van de structuur behouden. Dit is lekker voor de bite.
- Serveer op een toastje en ta-da: een heerlijke borrelhap! De pesto is ook heerlijk te gebruiken als saus bij een pasta.



Heerlijk om mee te nemen tijdens een picknick, maar deze Hollandse pesto van zevenblad en daslook staat ook prachtig op een borrelplank.
Even een plukpauze: ken jij de wildplukregels al?
Wildplukken is niet alleen superleuk (en lekker!), maar ook iets waar je een beetje verstand van moet hebben. In Nederland is het officieel verboden, maar op veel plekken wordt het oogluikend toegestaan – zolang je het netjes doet. Zie de natuur als een prachtig buffet waar we allemaal van mogen proeven, maar alleen als we ons gedragen. Dus pluk met liefde, niet met hebzucht. Meer weten? Lees de ongeschreven regels van wildplukken. We hebben het voor je op een rijtje gezet!
Wil je ook met Katja op pad? Check dan haar website Wilderlust met alle informatie over haar wildplukwandelingen en -cursussen.
Meer wildpluktips van thegreenlist.nl
- Meer weten over wildplukken? Saskia ging op wildplukwandeling in Amsterdam.
- Ook lekker en leuk om zelf te maken: dipsaus met look-zonder-look.
- Ook een lekker zelfmaakrecept: daslookzout!
Photo credits: hoofdbeeld: wilderlust.nl, overig: thegreenlist.nl.