Het is weer de tijd van het jaar, dus brengen we je graag op ideeën voor een vegetarische barbecue. Wat dacht je van groene asperges? Je tovert deze binnen tien minuten op je tuintafel, en ze zijn o-zo-lekker. Zelf een vleesliefhebber likt hier zijn vingers bij af. Dus schuif aan in de tuin en ontdek dit vegetarische barbecue gerecht.
Groene asperges, een gezonde en duurzame keuze
Groene asperges van de barbecue zijn elke lente en zomer een feestje. Witte asperges zijn vaak een kwestie van ‘you love them or you hate them’, maar groene asperges zijn veel toegankelijker. Misschien is het de nootachtige smaak of de knapperige bite door het grillen? Anyways, zelfs kinderen zijn er dol op. En dat is fijn, want groene asperges zitten bomvol vitaminen zoals vitamine K, vitamine C, vitamine A en foliumzuur. En vanzelfsprekend zijn groene asperges een duurzame keuze op de barbecue, want groente is heeft een véél kleinere voedselafdruk dan een stuk vlees. Het is extra duurzaam als je de groene asperges lokaal koopt. En dat kan ook! Groene asperges zijn tussen februari en eind juni te verkrijgen van de Nederlandse bodem, maar ook erna kun je nog een prima duurzamere optie vinden. Tenminste, als je voor een Europese oogst kiest, bijvoorbeeld uit Spanje. Alle seizoensgroenten hebben we eerder voor je op een rij gezet.



Een makkelijk bijgerecht bij een (vegetarische) barbecue zijn deze gegrilde groene asperges.

Op de vegetarische barbecue: groene asperges!
Keukengerei
- snijplank
- hakmes
- barbecue
- bord (om olie en kruiden in te mengen en de asperges kort in te marineren)
Ingrediënten
- groene asperges
- olijfolie
- zout
- peper
- Parmezaanse kaas
- optioneel geroosterde pijnboompitten
Instructies
- Snijd de harde onderkant van de asperges.
- Maak een mengsel van olijfolie en zout en rol de asperges daar doorheen.
- Leg de asperges op direct vuur. Let op: soms vliegen ze in de fik, maar als dat heel kort gebeurt, dan is dat lekker. Dan heb je een geflambeerde smaak. Laat de asperges absoluut niet zwart worden, dat is ongezond en bovendien niet lekker.
- Serveer de gegrilde asperges op een schaal en besprenkel ze met Parmezaan, zout en peper en eventueel de geroosterde pijnboompitjes. Ta-da! Zo makkelijk is het dus.
Meer receptentips van thegreenlist.nl
- Dit zal je ook lekker vinden en past perfect bij je groene asperges: hele geroosterde bloembool uit de oven.
- Ook een hit is dit recept voor geroosterde roerbakgroenten.
- Nog een lekker idee met groente: stoofpotje van lila aubergine.
Bronnen: voedingscentrum.nl. Photo credits: hoofdbeeld: thegreenlist.nl, overig: Alleksana (Pexels), thegreenlist.nl & Angela de Vlaming.