Schorseneren? Ja, dat is die vergeten seizoensgroente die je in de herfst en winter van Nederlandse bodem kunt vinden. Deze zwarte wortels zien er met schil niet zo smakelijk uit en zullen daarom bij veel mensen niet meteen in het winkelwagentje belanden. Zonde, want eenmaal geschild lijken ze op asperges en zijn ze heel veelzijdig. Je kunt schorseneren koken, stomen, stoven of bakken. Wat eet je erbij? Nou, daar hebben wij wel een idee voor! We hebben namelijk een supermakkelijk en snel recept voor romige pasta met schorseneren. Kids love it too. Dus dat wordt smullen!
Vergeten seizoensgroente schorseneer
Het zou best kunnen dat je nog nooit van schorseneren hebt gehoord (behalve als je onze artikelen over Nederlandse seizoensgroenten al hebt gelezen). Deze groente wordt namelijk niet vaak meer gebruikt in de Nederlandse keuken. Zonde, want schorseneren zijn gezond, duurzaam en van oktober tot en met maart gewoon verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Op het eerste gezicht zien schorseneren er met hun modderige, zwarte schil niet zo aantrekkelijk uit. Maar zodra je ze schilt, komt er een mooie witte groente tevoorschijn, vergelijkbaar met asperges. Schorseneren hebben een milde, nootachtige en licht zoete smaak. Ze worden vaak vergeleken met asperges, artisjokken of pastinaken en hebben een subtiele aardse ondertoon. De textuur is romig en zacht als ze gekookt zijn. Perfect dus voor een heerlijk pastagerecht!
Schorseneren zijn rijk aan vezels, inuline (goed voor de darmflora), vitaminen (B1, B2, C en E) en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium, wat ze een voedzame en gezonde groente maakt.
Hoe kun je schorseneren bereiden?
De schil van schorseneren is niet eetbaar, dus die moet je er eerst afhalen. Dit kan soms wat plakkerig sap afgeven, maar dat was bij ons geen probleem omdat we het makkelijk van onze handen konden wassen. Heb je nog een belangrijke afspraak na het koken, dan kun je voor de zekerheid keukenhandschoenen aandoen. Als je de schorseneren niet gelijk kookt, kun je ze na het schillen het beste in water met citroensap leggen om verkleuring te voorkomen. Vind je het lastig om de schorseneren rauw te schillen? Dan kun je ze eerst kort koken en daarna de schil verwijderen. Zodra de schil eraf is, kun je met schorseneren alle kanten op. Wij gingen voor een lekkere en simpele romige pasta met schorseneren!



Schorseneren zijn een vergeten groente, en eerlijk, ze zijn niet de knapsten in het schap. Maar ze zijn ontzettend zacht van smaak, ideaal in een romige pastasaus.

Romige pasta met schorseneren
Keukengerei
- koekenpan
- pan
- dunschiller of mes
Ingrediënten
- 300 gr schorseneren
- 1 ui
- 200 ml plantaardige kookroom
- 200 gr spaghetti of andere pasta naar keuze
- 1 el mediterrane kruiden bijvoorbeeld tijm, marjolein en oregano
- peper en zout naar smaak
- scheut bak- en braadolie
- optioneel stukjes noot zoals walnoot of pistachenootjes
- optioneel tomaten
Instructies
- Schil de schorseneren.
- Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 3 cm.
- Kook de schorseneerstukken ongeveer 15 minuten, totdat ze gaar zijn. Voeg een beetje zout toe aan het water om verkleuring te voorkomen.
- Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snipper de ui en bak deze in wat olie in een koekenpan.
- Voeg de gekookte schorseneren toe en bak ze even mee.
- Schenk de kookroom erbij en voeg de kruiden, peper en zout toe. Roer goed door. Voeg eventueel tomaat toe.
- Giet de pasta af en meng deze met de saus.
- Serveer direct en eet smakelijk!
- Tip: tijdens het aspergeseizoen kun je de schorseneren vervangen door wite of groene asperges.
Meer recepten van thegreenlist.nl
- Heb je een venkel liggen? Check dan deze makkelijke ovenschotel even!
- Heb je een knolselderij liggen? Dan is deze lasagne een tip. Spoiler: een knol is een perfect alternatief voor lasagnebladeren!
- Voor elke groente in de lade, is dit snelle recept voor roerbakgroenten een lifesaver. En top: kinderen vinden deze manier van groente bakken heerlijk!
Bronnen: Velt.nu, GroenteGroente.nl. Photo credits: thegreenlist.nl.