Van een wildplukgids kregen we de tip om eens paardenbloemensiroop te maken. Het zou een beetje naar honing smaken en erg gezond zijn. Volgens haar zou dit nóg lekkerder zijn dan vlierbloesem en bovendien kun je hier langer van genieten, omdat de paardenbloem langer in bloei staat. We gingen aan de slag met het recept voor makkelijke paardenbloemensiroop. Dit recept is ook heel leuk en makkelijk om met kinderen te maken!
Paardenbloemensiroop maken
Voor veel tuinbezitters is de paardenbloem onkruid en ze zien deze bloem liever gaan dan komen. En dat is best gek, want de paardenbloem is een vrolijke, zonnig gele bloem die je van het vroege voorjaar in Nederland groeit. We noemen het daarom ook liever geen onkruid, maar een inheemse bloem. Het plantje zit bovendien boordevol gezonde stoffen zoals vitamine C en antioxidanten. Dit leerden we allemaal tijdens een wildplukwandeling met een gids. Conclusie: een perfecte bloem om een heerlijke siroop van te maken en ze groeien volop en komen ook snel weer terug als je ze geplukt hebt. Het is een superleuke activiteit om samen met kinderen te doen: ze kunnen helpen met het plukken van de bloemen en ontdekken zo spelenderwijs meer over de natuur. En het mooiste? De limonadesiroop die je ervan gaat maken, is zálig.



Aan de slag met onze eigen limonade van paardenbloemen.

Wildplukrecept paardenbloemensiroop
Keukengerei
- (stoffen) tas
- schaar
- 2 pannen
- zeef
- theedoek
- lege fles
- trechter
Ingrediënten
- 30 paardenbloemen (Pluk bloemen op afgelegen plek om de kans op bezoekjes van honden en katten te minimaliseren.)
- 1 liter water
- 500 gr suiker
- 2 el (vegan) honing (Ik gebruikte vegan brandnetel honing.)
- 1 citroen
- 1 kaneelstok
- specerijen naar smaak (Ik voegde dropplant uit eigen tuin toe.)
Instructies
Dag 1: siroop maken
- Pluk of knip op een zonnige dag de paardenbloemen op een rustige plek, een plek waar geen/weinig honden, katten en auto’s komen. Op een zonnige ochtend of middag staan de bloemen open en zitten de bloemen vol stuifmeel. Dit is een mooi moment om te plukken! Doe de paarden bloemen in je tas.
- Thuis scheid je de gele bloemen van het groen en doe de gele bloemen in een zeef. Was de bloemen. Het beste is om zoveel mogelijk groen eraf te plukken of te knippen. Een beetje groen is niet erg, maar het is een beetje bitter van smaak.
- Was de bloemen goed.
- Snijd de citroen in partjes.
- Doe de bloemen, citroen, kaneel, specerijen in een pan met één liter water en zet het op een vuurtje.
- Voeg de suiker en de (vegan) honing al roerend toe. Blijf roeren totdat de suiker en honing is opgelost. Zet het vuur uit.
- Laat de pan een dagje staan.
Dag 2: siroop bottelen
- Hang een schone theedoek in een zeef en giet de siroop door de theedoek en zeef. Vang de siroop op in een tweede pan onder de zeef. Wat in de theedoek en zeef blijft hangen, gooi je weg.
- Steriliseer een fles (en vergeet de dop niet). Steriliseren: giet kokend water over de fles en zet de fles daarna tien minuten in een oven van 100°C.
- Giet de siroop met een trechter in een fles.
- Je kunt de siroop zeker een maand bewaren. Doe citroenzuur bij de siroop als je het langer wilt bewaren.


Paardenbloemen hebben een geneeskrachtige werking en ze zijn heel lekker.
Even een plukpauze: ken jij de wildplukregels al?
Wildplukken is niet alleen superleuk (en lekker!), maar ook iets waar je een beetje verstand van moet hebben. In Nederland is het officieel verboden, maar op veel plekken wordt het oogluikend toegestaan – zolang je het netjes doet. Zie de natuur als een prachtig buffet waar we allemaal van mogen proeven, maar alleen als we ons gedragen. Dus pluk met liefde, niet met hebzucht. Meer weten? Lees de ongeschreven regels van wildplukken. We hebben het voor je op een rijtje gezet!
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Energie besparen is actueler dan ooit. Sinds kort gebruiken wij EnergyFlip, een handige app waarmee we live inzicht krijgen in energieverbruik in ons huis.
- Meer weten over duurzaam tuinieren: Help de natuur, koop gifvrije planten.
- Bestaat duurzame honing wel? Lees er alles over.
Photo credits: thegreenlist.nl. Bronnen: gezond.nu.