We halen Italië naar binnen met deze makkelijke cannelloni met spinazie en ricotta. Deze ovenschotel is vegetarisch – en zelfs te veganizen voor wie wil – en past zo dus perfect op je groenere boodschappenlijstje. Bonus: kinderen zijn er dol op en vragen spontaan of ze nog een portie groente op hun bord mogen!
Cannelloni ovenschotel
Cannelloni, de grote pastabuizen die je eindeloos kunt vullen, zijn een echte aanwinst voor je voorraadkast. Haal ze in huis, zodat je altijd het basisingrediënt hebt voor een heerlijk recept. Deze Italiaanse pasta, waarvan de naam is afgeleid van het woord ‘canna’ (riet), bestaat al heel lang en werd zelfs in de negentiende eeuw al beschreven. Hoewel je er eindeloos mee kunt variëren – wat dacht je bijvoorbeeld van cannelloni gevuld met linzen, vegetarisch gehakt en pompoen – blijft een favoriet toch ook de traditionele variant met spinazie en ricotta. Deze kun je heel makkelijk veganizen door zijden tofu te gebruiken in plaats van ricotta en plantaardige rasp in plaats van strooikaas. Serveer het gerecht met een frisse salade en een stukje zelfgebakken zuurdesembrood, en je hebt zonder uren in de keuken te staan een feestje op tafel. And the kids love it. Bonustip: voor doordeweeks is het ook een ideale ovenschotel om te mealpreppen. Maak het gerecht van tevoren en bewaar het in de koelkast of vriezer. Zo kunnen de smaken nog beter intrekken, en dat maakt het gerecht nóg lekkerder.



Tipje om cannelloni makkelijker te vullen als je geen spuitzak heb: gebruik een theelepel om het te vullen en vervolgens de achterkant van een eetlepel om de vulling in de pastabuisjes goed aan te stampen.

Cannelloni recept met spinazie en ricotta
Keukengerei
- vergiet
- hapjespan
- ovenschaal
- kom
- snijplank
- mes
- oven
Ingrediënten
- 8-10 cannelloni
- 1 pak diepvriesspinazie (circa 400 gr)
- 250 gr ricotta 1 bakje (of zijden tofu als vegan alternatief)
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl nootmuskaat
- 1 el oregano
- 800 gr tomatenblokjes 2 blikjes
- halve bol mozzarella of vegan mozzarella, bijvoorbeeld van noten van Dream Farm
- 75 gr geraspte kaas of plantaardige rasp
- 2 el olijfolie
Instructies
Voorbereiden
- Laat de diepvries spinazie ontdooien of verwarm het in een pan totdat het ontdooid is.
- Laat de diepvriesspinazie uitlekken in een vergiet. Druk de spinazie nog even aan met een lepel, zodat het overtollige vocht eruit is.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook in een pan met een beetje olie tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met zout, peper en eventueel wat Italiaanse kruiden zoals oregano.
- Meng de ricotta met de uitgelekte spinazie en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Cannelloni vullen en ovenschotel bereiden
- Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
- Vul de cannelloni met het ricotta-spinazie mengsel. Dit gaat makkelijk met een spuitzak of een klein lepeltje. Doe elke keer een flinke lepel in de cannelloni en druk het aan. Ga hiermee door totdat het mengsel er aan de andere kant weer uit komt.
- Bedek de ingevette bodem van de ovenschaal met de helft van de tomatensaus.
- Leg de gevulde cannelloni erop en bedek met de rest van de saus.
- Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel deze over de schotel. Strooi de geraspte kaas eroverheen.
- Zet de schotel in de oven en bak gedurende 30 minuten tot de kaas goudbruin.
Meer receptentips van thegreenlist.nl
- We bijven even in Italië met dit recept voor verspil-me-niet pizza’s.
- Een verrassend recept met verse spinazie is deze pittige spinazie curry.
- Een ander makkelijk kindvriendelijk recept zijn deze gevulde paprika’s met jazwel, ook spinazie.
Bronnen: tumn.it. Photo credits: thegreenlist.nl.