Search
Belastingtips voor creatieve ondernemers

Handig lijstje met belastingtips voor creatieve ondernemers

Thegreenlist.nl is mijn contentbedrijf. Een mindere plezierige kant aan mijn groene ondernemersavontuur is mijn boekhouding. Niet voor niets heb ik bij de opstart van mijn bedrijf meteen gekozen om deze belangrijke klus uit te besteden. Samen met mijn boekhouder Marcel Huting deel ik regelmatig belastingtips voor ondernemende creatievelingen, groene eenmanszaken en eigenlijk voor iedereen die in het ondernemersbootje is gestapt. Dit keer hèt lijstje met belastingtips voor creatieve ondernemers. Check de tips van mijn boekhouder: het voorkomt verrassingen en levert vaak ook geld op.

Belastingtips voor creatieve ondernemers

In samenwerking met Marcel Huting

In de rubriek ‘Behind the scenes’ deel ik regelmatig verhalen en tips over mijn ondernemersavontuur. Als oprichter van thegreenlist.nl leer ik ook ontzettend veel over mijn vak en het ondernemerschap: over bloggen en vloggen op Instagram, het opzetten en runnen van je eigen online magazine (deze site) met een redactie. Maar ook de administratie die komt kijken bij een bedrijf moet je niet onderschatten en komt dus voorbij in deze rubriek. Samen met mijn boekhouder MARCEL HUTING deel ik tips voor het opzetten van een goede, duurzame boekhouding als creatieve ondernemer. Zijn motto: ‘je kunt niet ondernemen als je de belastingregels niet serieus neemt’. Dit keer deelt Marcel een lijstje met belastingtips die onaangename verrassingen voorkomen en vaak zelfs geld opleveren.

Belastingtips van mijn boekhouder

Laat je niet verrassen door de btw-aangifte

De btw die je doorberekent aan klanten, moet je afdragen aan de Belastingdienst. (Dit is de omzetbelasting.) Voor bloggers, vloggers, journalisten en influencers zijn de diensten belast met een hoog tarief (21%). Het is verstandig om deze btw apart te zetten zodra je het geld van je klant heb ontvangen. Dat voorkomt verrassingen achteraf.

Vergeet de inkomstenbelasting niet

Naast omzetbelasting, ben je ook inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet verschuldigd aan de fiscus. De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van hoeveel inkomsten je genereert. Om ook hier verrassingen te voorkomen, is het raadzaam om vooraf een inschatting van je inkomen te maken en een schatting van de verschuldigde inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet apart te zetten. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met je boekhouder/adviseur.

Ken je de kleineondernemersregeling al?

Bedraagt je omzet in een kalenderjaar niet meer dan €20.000 (excl. btw), dan kun je mogelijk gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een btw-vrijstelling. Administratieve verplichtingen vervallen waardoor je geen btw meer in rekening hoeft te brengen aan klanten, maar daarnaast heb je ook geen recht meer op aftrek van btw op inkoopfacturen. Overleg vooraf wel altijd met je boekhouder/adviseur.

Uren schrijven voor de ondernemersaftrek

Als je kunt aantonen dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming hebt besteed, dan heb je recht op belastingvoordeel, ook wel ondernemersaftrek (zelfstandigen en startersaftrek) genoemd. Uitgaande van een werkdag van 8 uur komt dat neer op ca. 3 dagen of 24 uur per week. Het maakt daarbij niet uit wanneer je je onderneming bent gestart. Ook als je op 1 september start, moet je in dat jaar minimaal 1.225 uur besteden om in aanmerking te komen voor dit belastingvoordeel. Voorbereidingsuren die je besteedt aan de start van je onderneming tellen mee. Zoals uren voor het schrijven van je ondernemingsplan, het volgen van een cursus, maar ook het bijhouden van je administratie, blogs/artikelen schrijven, acquisitie etc. Het advies is daarom om per week je uren bij te houden, bijvoorbeeld in een Excel-bestand.

Nieuwe (refurbished) laptop, fotocamera en andere bedrijfsinvesteringen kun je aftrekken

Als je in 2022 tussen de €2.401 en €332.994 investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming, dan kom je in aanmerking voor extra fiscaal voordeel (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Elke investering moet daarvoor wel minimaal €450 exclusief btw zijn. Dus het kan interessant zijn om nog een investering in een jaar te doen of een combi te maken, bijvoorbeeld een refurbished laptop van €400 ex btw komt niet voor investeringsaftrek in aanmerking, maar als je er dan een beeldscherm of printer bij komt dan kom je wel boven de €450 en krijg je wel investeringsaftrek.

Kilometervergoeding

Vaak rijdt een zzp-er in een privéauto, dus houd je zakelijke kilometers goed bij, dat levert een aftrek op van 19 cent per kilometer. Dit geldt ook voor elektrische auto’s, (e-)scooters en fietskilometers.

Zakelijke uitgaven boven 100 euro: factuur nodig!

Heb je zakelijke uitgaven boven de €100, dan moet je om een factuur vragen, want dan is een kassabon niet meer voldoende om de betaalde btw terug te mogen vragen. Verder is het belangrijk om je zakelijke uitgaven goed te onderbouwen. Ga je met een relatie lunchen, leg dat goed vast. Schrijf de naam van de relatie op de factuur/kassabon en zet de afspraak in de agenda, want bij dit soort kosten is de belastingdienst kritisch en beoordeelt ze deze kosten altijd op hun zakelijkheid.

Wekelijks aandacht aan je boekhouding besteden voorkomt verrassingen

Creatieve ondernemers zijn vaak heel druk met hun bedrijf waardoor de administratie vaak blijft liggen. Vaak is het ook niet hun favoriete bezigheid om te doen. Maar hoe langer deze blijft liggen, hoe meer tijd het vaak kost om alles weer op orde te krijgen. Reserveer elke week tijd in je agenda om je administratie bij te werken. Zo houd je ook inzicht in je lopende zaken en kom je niet voor verrassingen te staan. Doe, ondanks dat je een boekhouder hebt, ook zelf kennis op over hoe een administratie te voeren en zoek uit welke belastingen je moet betalen. Dit betekent niet dat je je boekhouder niet moet vertrouwen, maar je administratie bevat informatie die voor jou van belang is voor het uitoefenen van je onderneming. Het is misschien niet altijd leuk om mee bezig te zijn, maar daarom niet minder belangrijk.

Marcel Huting boekhouder deelt belastingtips.

Over Marcel Huting

Marcel doet de administratie en boekhouding van uiteenlopende bedrijven en particulieren in heel Nederland. Hij kan je op weg helpen of de gehele boekhouding van je overnemen. Bekijk meer over Huting Belastingadvies & Administratie.

Meer belastingtips van Marcel?

Photo credits hoofdbeeld: Roman Odintsov (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: