Zoek
Boekhoudtips voor bloggers die geld verdienen.

6 X boekhoudtips voor bloggers, vloggers en influencers

Wanneer je als blogger geld verdient, dan komt er een moment dat je je moet gaan inschrijven als ondernemer. Vanaf dat moment ben je als ondernemer belastingplichtig en moet je een boekhouding bijhouden. Samen met mijn boekhouder Marcel Huting deel ik boekhoudtips: zes dingen die je moet weten als je gaat ondernemen.

BOEKHOUDTIPS VOOR BLOGGERS: TIP 6 IS NOG ONBEKEND BIJ VELEN!

  • Ben jij een content creator die mogelijk weleens betaald gaat krijgen, maar ben je geen ondernemer? Bekijk dan eerst mijn blogpost: WEL INKOMSTEN, GEEN ONDERNEMER.
  • Ben je een social influencer, blogger of vlogger en toe aan de volgende stap of heb je grootste plannen? Lees dan nu verder!

GOEDE BOEKHOUDING IS BELANGRIJK VOOR ELKE ONDERNEMER

In samenwerking met Huting Belastingadvies & Administratie

Als je (net zoals ik) besluit om je in te schrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en dus ook bij de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer, dan ben je verplicht om een gedegen boekhouding op te zetten en bij te houden. Daar moet je niet te licht over denken, want de Belastingdienst houdt niet van half werk. Ze voeren controles uit en bij grove fouten of het ontbreken van een goede administratie kun je een boete riskeren. Omdat ik mijn zaakjes graag zo goed mogelijk wil regelen en omdat ik me liever met andere zaken bezighoud waar ik veel beter in ben (zoals content maken) heb ik vrij snel besloten om een boekhouder in te schakelen voor mijn administratie. De volgende tips gelden voor bloggers, vloggers, content creators, social influencers en eigenlijk voor elk type eenmanszaak is dit waardevolle, praktische boekhoudinformatie.

BOEKHOUDTIPS VOOR STARTENDE (GROENE) ONDERNEMERS

1. ZAKELIJKE REKENING IS VERPLICHT

De Belastingdienst wil inzage in je bankrekening, maar ze verplichten je niet om een zakelijke rekening te openen. Toch is het wel verstandig om een zakelijke bankrekening te openen, maar om een andere reden: een privérekening zakelijk gebruiken mag hoogstwaarschijnlijk niet van je bank. In veel algemene voorwaarden staat opgenomen dat je een privérekening niet mag gebruiken voor zakelijke doelen. Daarnaast speelt ook mee dat het prettig is om de geldstromen te scheiden en het staat ook professioneel richting PR-bureaus en duurzame merken waarmee je samenwerkt: een zakelijke rekening op naam van het bedrijf. En wat ook belangrijk is en scheelt in de kosten: de boekhouder kan een bankkoppeling met zijn boekhoudprogramma aanmaken zodat ze niet handmatig de bankmutaties hoeven te verwerken.

2. GUN JEZELF EEN ONLINE BOEKHOUDPAKKET (EN GA GEDISCIPLINEERD MET JE ZAKELIJKE REKENING OM)

Om eerlijk te zijn twijfelde ik of een online boekhoudpakket echt nodig was. Het is toch weer een kostenpost van circa tien euro per maand. En omdat ik mijn bedrijfje naast mijn werk doe, heb ik ook niet gigantisch veel inkomende en uitkomende facturen, dus hoe moeilijk kan het zijn? Little did I know… Marcel is hier duidelijk in: als je bij hem je boekhouding neerlegt, dan maak je gebruik van een boekhoudpakket. Punt. Dit heeft hij nodig om realtime te kunnen zien wat je doet, je te kunnen helpen en adviseren en om uiteindelijk de btw-aangifte te kunnen doen. Uiteindelijk heb ik het boekhoudpakket E-BOEKHOUDEN gekozen. Deze kreeg goede reviews, ik kon een bankkoppeling maken met mijn bank én het is de eerste 15 maanden gratis voor startende ondernemers. Marcel heeft mijn boekhouding helemaal ingericht en binnen no-time had ik mijn weg gevonden en kon ik de eerste facturen zelf sturen (zelfs naar het buitenland!).

Verder adviseert Marcel mij om gedisciplineerd met mijn zakelijke rekening om te gaan, dus vooral geen privéboodschappen en andere uitgaven te pinnen van die zakelijke rekening. Hiermee maak je de boekhouding onnodig complex. Gebruik je zakelijke rekening alleen voor inkomsten en uitgaven van je bedrijf. En natuurlijk kan het andersom wel een keer voorkomen: dat je met een privérekening een zakelijke uitgave doet. In dat geval los je het op door het bedrag (met een duidelijke omschrijving) over te boeken van je zakelijke rekening naar de privérekening. Zo maak je er een zakelijke onkostendeclaratie van en klopt je boekhouding weer.

3. WEL OF GEEN BTW AFDRAGEN: DE KLEINEONDERNEMERSREGELING (KOR)

De Kleineondernemersregeling, kortgezegd KOR, kan een hele mooie regeling zijn voor een (groene) content creator. Als je verwacht minder dan twintigduizend euro om te zetten, dan kun je deze regeling bij de Belastingdienst aanvragen. Het grote voordeel van deze regeling is dat je geen btw in rekening brengt en dus ook geen btw hoeft af te dragen en dat scheelt je een flinke administratie. Je hoeft geen factuur uit te reiken maar dat mag wel, op je facturen zet je: ‘geen btw i.v.m. KOR’. Marcel: “Er zitten ook nadelen aan deze regeling. Je kunt van jouw kosten geen btw verrekenen en bepaalde opdrachtgevers willen misschien geen zaken met je doen omdat jouw uurtarief hoger is dan als je met btw zou factureren. Als je onverwacht toch meer omzet in een jaar dan twintigduizend euro, dan ben je vanaf dat moment weer btw-plichtig. Denk dus heel goed na of je écht verwacht om onder die 20K omzet te blijven. Als het antwoord ja is, dan kan dit een interessante regeling voor je zijn.”

MEER OVER DE KLEINEONDERNEMERSREGELING LEES JE OP DE SITE VAN DE BELASTINGDIENST.

4. ONDERNEMERSAFTREK: ZELFSTANDIGENAFTREK EN STARTERSREGELING

“De zelfstandigenaftrek en ook de startersregeling kunnen zeer interessante regelingen zijn voor social contentmakers. Het businessmodel is dat jullie je leven en vrije tijd vastleggen en daar content van maken. Als je kunt bewijzen dat je minimaal 1.225 uur per jaar bezig bent met je bedrijf dan kun je hiervoor in aanmerking komen. Het voordeel is dat een deel van je winst onbelast is” (in 2021: maximaal 6.670 euro), aldus Marcel. Omgerekend komen die uren neer op iets meer 3,5 uur per dag bij zeven dagen per week, want juist social content maak je natuurlijk alle dagen van de week. Het nadeel is dat je echt goed een urenregistratie moet bijhouden voor de fiscus. Marcel: “Dit mag overigens gewoon in een Excel en bij voorkeur een overzicht op weekbasis.”

Ben je net begonnen als ondernemer en maak je gebruik van de zelfstandigenaftrek? Dan kun je ook in aanmerking komen voor de startersregeling. Hier kun je drie keer gebruik van maken in de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent. Snap je nu waarom ik zo blij ben met een boekhouder zoals Marcel?

MEER OVER DE ZELFSTANDIGENAFTREK EN DE ACTUELE REGELS LEES JE OP DE SITE VAN DE BELASTINGDIENST.

MEER OVER DE STARTERSREGELING LEES JE HIER.

5. OOK ALS CONTENTMAKER MAG JE KOSTEN OPVOEREN

Ook al begin je nog klein, als bedrijf mag je de uitgaven die je doet voor je bedrijf ook als kosten opvoeren. Marcel: “Deze kosten trek je zonder btw van de omzet af. Het bedrag dat onder de streep overblijft is winst. En over die winst dien je inkomstenbelasting te betalen.” Verder kun je (als je geen gebruikmaakt van de KOR) ook de btw aftrekken van de kosten die je maakt. Dit kan ook voor tweedehands spullen, mits je de bon of de factuur maar bewaart (dit moet je zeven jaar bewaren).

Kosten die je kunt aftrekken zijn spullen die je nodig hebt voor je bedrijf zoals een laptop, statief, lampen, maar ook je kilometers bijhouden van zakelijke ritten is verstandig (hiervoor ontvang je 0,19 cent per gereden kilometer). Dure spullen -die je van plan bent om meerdere jaren te gebruiken- moet je over meerdere jaren aftrekken. Maak je wel gebruik van de KOR, dan kun je de kosten inclusief btw aftrekken van je inkomstenbelasting.

VOOR DE EXACTE EN ACTUELE REGELS KUN JE HET BESTE DE BELASTINGDIENST RAADPLEGEN.

EN VERGEET OOK NIET DE KIA TE CHECKEN: DE KLEINSCHALIGHEIDSINVESTERINGSAFTREK WAAR JE MOGELIJK OOK GEBRUIK VAN MAG MAKEN.

6. BARTERDEALS: INKOMEN IN NATURA IS OOK INKOMEN

Zeker als influencer kan het ook voorkomen dat je mooie barter-samenwerkingen kunt aangaan. Zeker grote influencers met een groot bereik en een bekendheidsstatus kunnen dankzij deze constructie de wereld zien of in de prachtigste auto’s rijden. Marcel: “Je krijgt dan geen geld, maar wel producten of diensten die een bepaalde waarde hebben in het economische verkeer. Ook de waarde van deze samenwerkingen tellen mee als omzet en beide partijen dienen dan btw (omzetbelasting) af te dragen aan de fiscus.”

Marcel: “Aan de hand van een voorbeeld kan ik het beste uitleggen hoe beide partijen dit juist in de boeken krijgen. Stel je krijgt een gratis persreis aangeboden. In ruil voor een gratis verblijf daar maakt een influencer of journalist content. Stel deze vakantie heeft een waarde van 1.000 euro. Dan ziet de Belastingdienst dat als inkomen in natura en daarover moet omzetbelasting (btw) betaald worden aan de Belastingdienst. Om deze samenwerking met gesloten beurs goed in de boeken te krijgen moet het volgende gebeuren:

  • Het vakantiepark stelt een factuur op voor de vakantie: 1.000 euro + het geldende btw-tarief (voor vakanties is dat 9%).
  • De blogger stelt ook een factuur op voor de te leveren diensten. Omdat het een barter-afspraak is (en de wens is om de samenwerking met gesloten beurs te doen) dienen beide bedragen gelijk te zijn. In het geval van het voorbeeld stel je als contentmaker een factuur op voor 1.000 euro + jouw btw-tarief (21% ). Doordat de bedragen ex. btw hetzelfde zijn is er voor beide partijen geen gevolgen voor de inkomstenbelasting (netto winst is 0 euro).
  • Beide partijen dragen netjes btw af aan de Belastingdienst, en de btw die ze aan elkaar betalen kan weer bij de btw-aangifte worden verrekend.

Helaas komt het voor dat bedrijven wel willen barteren, maar niet de administratie op zich willen nemen. Marcel: “Ik vind dit een gekke situatie om eerlijk te zijn. Maar ook dan ligt de verantwoordelijkheid om het goed te administreren nog steeds bij jou als de ondernemer. In dat geval is het belangrijk dat jij wel een factuur uitreikt en btw afdraagt. In het voorbeeld van de persreis van 1.000 euro zal jij 21% van de som moeten afdragen aan de Belastingdienst. “In deze situatie betekent dat een persreisje nooit helemaal gratis is.”

Saillant detail: Marcel en ik hebben ook een barter-samenwerking. Ik schrijf hoe het is om te boekhouden bij hem in ruil voor administratieve ondersteuning. En uiteraard reiken we beiden een factuur uit aan het einde van het jaar ;).

Marcel Huting boekhouder

Over Marcel Huting

Marcel doet de administratie en boekhouding van uiteenlopende bedrijven en particulieren in heel Nederland. Hij kan je op weg helpen of de gehele boekhouding van je overnemen. Bekijk meer over Huting Belastingadvies & Administratie.

Meer boekhoudtips van Marcel?

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: