Zakelijke kosten van bloggers

Zakelijke kosten van bloggers: deze kosten mag je aftrekken

Als ondernemer met een contentbedrijf heb je recht om diverse zakelijke kosten af te trekken. Voor het starten en runnen van je bedrijf moet je regelmatig kleine en grote investeringen maken, maar vaak kun je die kosten dus aftrekken. Samen met mijn boekhouder Marcel Huting zetten we de belangrijkste zakelijke kosten van bloggers, vloggers, influencers en andere creatieve zelfstandigen op een rij en beantwoordt hij de meest voorkomende vragen.

Zakelijke kosten van bloggers en influencers

In samenwerking met Huting Belastingadvies & Administratie

Zakelijke kosten zijn kosten die je maakt die rechtstreeks betrekking hebben op je contentbedrijf. Je laptop, telefoon, ringlamp, foto- en videobewerkingsprogamma’s, een zakenlunch zijn voor de hand liggende zakelijke kosten van bloggers en influencers. Deze (en meer) kosten mag je deels of geheel aftrekken. Hoe werkt het precies? En aan welke kosten moet je zoal denken? In dit artikel beantwoordt mijn boekhouder Marcel Huting de meest voorkomende vragen die bij ondernemende bloggers, vloggers en contentmakers spelen en delen we een lijstje met zakelijke kosten waaraan je zoal moet denken.

Zakelijke kosten in één keer aftrekken? Niet altijd!

Bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen moet je naar de levensduur kijken en mag je de kosten niet in één keer in aftrek brengen, maar mag je de kosten pas aftrekken naarmate de investeringen in waarde verminderen, meestal is dat twintig procent. Dus als je een laptop koopt van vijfhonderd euro, dan mag je honderd euro per jaar als kosten opvoeren, in het jaar van aanschaf wel naar tijdsgelang. Als startende ondernemer mag je de eerste drie jaar willekeurig afschrijven en dan mag je wel meer of minder afschrijven. Ook bij een jaarovergang moet je goed opletten in welk jaar de kosten vallen.

Meest voorkomende zakelijke kosten van bloggers & influencers

Hoewel het lijkt alsof je als ‘digital nomad’ weinig zakelijke kosten hebt, loont het om toch even wat dieper naar je uitgaven te kijken. Scroll maar even terug in je bankieren app. Hieronder een overzicht de meest voorkomende zakelijke kosten van bloggers, influencers en andere contentmakers die je (in delen) kunt aftrekken:

 • Kosten van apparatuur zoals laptop, ringlamp, telefoon, statief.
 • Kosten van software programma’s, zoals betaalde foto- en videobewerkingstools en cloudopslag.
 • Kosten van website, zoals design, hosting en onderhoud.
 • Kosten van contributies en vakliteratuur.
 • Marketingkosten, zoals bijvoorbeeld advertenties op social media.
 • Kosten telefoon abonnement en internet.
 • Kosten zakelijk vervoer (openbaar vervoer, aankoop fiets, gereden kilometers, abonnement en kosten auto/fiets/scooter deelservices).
 • Huur van je bedrijfsruimte.
 • Inrichting van je kantoor, werkkamer of werkplaats.
 • Kantoorbenodigdheden en drukwerk en andere benodigdheden die je nodig hebt om te kunnen (flex)werken zoals een rugzak, laptophoes, muis, toetsenbord.
 • ‘Salariskosten’ van freelancers zoals redacteuren, virtual assistent, websitebouwer, boekhouder.
 • Kosten bankrekening en verzekeringen voor je bedrijf.
 • Studiekosten gerelateerd aan je contentvak.
 • Toegangstickets voor plekken waar je content gaat maken.
 • Props die je nodig hebt voor het maken van content, dus kleding en make-up en accessoires ten behoeve van foto- en videoshoots.
 • Lunchkosten, drinken en snacks tijdens draaidagen en betaalde opdrachten.
 • Zakelijke geschenken (denk aan cadeautjes om mensen te bedanken die je hebben geholpen).

Zakelijke spullen tweedehands gekocht?

Om kosten te kunnen aftrekken heb je altijd een officiële factuur nodig, maar wat als je nu tweedehands spullen koopt? Betaal dan in ieder geval via jouw zakelijke bankrekening en noteer de gegevens van de verkoper en wat je gekocht hebt. Nog beter is om refurbished elektronica te kopen een (web)shop omdat je dan vaak een factuur krijgt van de winkel.

Zakelijke kosten betaald van privé bankrekening?

Daar wordt een boekhouder niet blij van, maar als je een factuur hebt en je hebt deze per ongeluk via de privérekening betaald dan kun je de kosten wel aftrekken.

Oeps, zakelijke kosten vergeten op te geven?

Dan mis je dus het belastingvoordeel van deze kosten. Dus mocht je dat overkomen direct bij jouw adviseur melden en kijken of je de kosten nog in aftrek mag nemen. Doe dit altijd in overleg met jouw adviseur!

Kak, zakelijke kosten gemaakt maar factuur of bon kwijt

De Belastingdienst doet altijd heel formeer dus als je geen factuur of bon meer hebt en je neemt de kosten toch in aftrek dan kan de Belastingdienst bij een controle de aftrek van deze kosten weigeren, dus bonnen/facturen altijd goed bewaren!

Hulp nodig bij je boekhouding?

Zakelijke kosten aftrekken, btw-aangifte, inkomstenbelasting, barter-samenwerkingen goed in de boeken krijgen: het doen van je administratie is een serieuze en tijdrovende klus. Kom je er niet (helemaal) uit of heb je vragen? Marcel Huting helpt je graag verder.

Marcel Huting boekhouder deelt belastingtips.

Over Marcel

Marcel Huting doet de administratie en boekhouding van uiteenlopende bedrijven en particulieren. Hij kan je op weg helpen of de gehele boekhouding van je overnemen. Bekijk meer over HUTING BELASTINGADVIES & ADMINISTRATIE.

MEER HANDIGE TIPS VOOR BLOGGERS

Photo credits: Ron Lach (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: