Als ondernemer met een contentbedrijf heb je recht om diverse zakelijke kosten af te trekken. Voor het starten en runnen van je bedrijf moet je regelmatig kleine en grote investeringen maken, maar vaak kun je die kosten dus aftrekken. Samen met mijn boekhouder Marcel Huting zetten we de belangrijkste zakelijke kosten van bloggers, vloggers, influencers en andere creatieve zelfstandigen op een rij en beantwoordt hij de meest voorkomende vragen.
Zakelijke kosten van bloggers en influencers
In samenwerking met Huting Belastingadvies & Administratie
Zakelijke kosten zijn kosten die je maakt die rechtstreeks betrekking hebben op je contentbedrijf. Je laptop, telefoon, ringlamp, foto- en videobewerkingsprogamma’s, een zakenlunch zijn voor de hand liggende zakelijke kosten van bloggers en influencers. Deze (en meer) kosten mag je deels of geheel aftrekken. Hoe werkt het precies? En aan welke kosten moet je zoal denken? In dit artikel beantwoordt mijn boekhouder Marcel Huting de meest voorkomende vragen die bij ondernemende bloggers, vloggers en contentmakers spelen en delen we een lijstje met zakelijke kosten waaraan je zoal moet denken.
Zakelijke kosten in één keer aftrekken? Niet altijd!
Bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen moet je naar de levensduur kijken en mag je de kosten niet in één keer in aftrek brengen, maar mag je de kosten pas aftrekken naarmate de investeringen in waarde verminderen, meestal is dat twintig procent. Dus als je een laptop koopt van vijfhonderd euro, dan mag je honderd euro per jaar als kosten opvoeren, in het jaar van aanschaf wel naar tijdsgelang. Als startende ondernemer mag je de eerste drie jaar willekeurig afschrijven en dan mag je wel meer of minder afschrijven. Ook bij een jaarovergang moet je goed opletten in welk jaar de kosten vallen.
Meest voorkomende zakelijke kosten van bloggers & influencers
Hoewel het lijkt alsof je als ‘digital nomad’ weinig zakelijke kosten hebt, loont het om toch even wat dieper naar je uitgaven te kijken. Scroll maar even terug in je bankieren app. Hieronder een overzicht de meest voorkomende zakelijke kosten van bloggers, influencers en andere contentmakers die je (in delen) kunt aftrekken:
- Kosten van apparatuur zoals laptop, ringlamp, telefoon, statief.
- Kosten van software programma’s, zoals betaalde foto- en videobewerkingstools en cloudopslag.
- Kosten van website, zoals design, hosting en onderhoud.
- Kosten van contributies en vakliteratuur.
- Marketingkosten, zoals bijvoorbeeld advertenties op social media.
- Kosten telefoon abonnement en internet.
- Kosten zakelijk vervoer (openbaar vervoer, aankoop fiets, gereden kilometers, abonnement en kosten auto/fiets/scooter deelservices).
- Huur van je bedrijfsruimte.
- Inrichting van je kantoor, werkkamer of werkplaats.
- Kantoorbenodigdheden en drukwerk en andere benodigdheden die je nodig hebt om te kunnen (flex)werken zoals een rugzak, laptophoes, muis, toetsenbord.
- ‘Salariskosten’ van freelancers zoals redacteuren, virtual assistent, websitebouwer, boekhouder.
- Kosten bankrekening en verzekeringen voor je bedrijf.
- Studiekosten gerelateerd aan je contentvak.
- Toegangstickets voor plekken waar je content gaat maken.
- Props die je nodig hebt voor het maken van content, dus kleding en make-up en accessoires ten behoeve van foto- en videoshoots.
- Lunchkosten, drinken en snacks tijdens draaidagen en betaalde opdrachten.
- Zakelijke geschenken (denk aan cadeautjes om mensen te bedanken die je hebben geholpen).
Zakelijke spullen tweedehands gekocht?
Om kosten te kunnen aftrekken heb je altijd een officiële factuur nodig, maar wat als je nu tweedehands spullen koopt? Betaal dan in ieder geval via jouw zakelijke bankrekening en noteer de gegevens van de verkoper en wat je gekocht hebt. Nog beter is om refurbished elektronica te kopen een (web)shop omdat je dan vaak een factuur krijgt van de winkel.
Zakelijke kosten betaald van privé bankrekening?
Daar wordt een boekhouder niet blij van, maar als je een factuur hebt en je hebt deze per ongeluk via de privérekening betaald dan kun je de kosten wel aftrekken.
Oeps, zakelijke kosten vergeten op te geven?
Dan mis je dus het belastingvoordeel van deze kosten. Dus mocht je dat overkomen direct bij jouw adviseur melden en kijken of je de kosten nog in aftrek mag nemen. Doe dit altijd in overleg met jouw adviseur!
Kak, zakelijke kosten gemaakt maar factuur of bon kwijt
De Belastingdienst doet altijd heel formeer dus als je geen factuur of bon meer hebt en je neemt de kosten toch in aftrek dan kan de Belastingdienst bij een controle de aftrek van deze kosten weigeren, dus bonnen/facturen altijd goed bewaren!
Hulp nodig bij je boekhouding?
Zakelijke kosten aftrekken, btw-aangifte, inkomstenbelasting, barter-samenwerkingen goed in de boeken krijgen: het doen van je administratie is een serieuze en tijdrovende klus. Kom je er niet (helemaal) uit of heb je vragen? Marcel Huting helpt je graag verder.

Over Marcel
Marcel Huting doet de administratie en boekhouding van uiteenlopende bedrijven en particulieren. Hij kan je op weg helpen of de gehele boekhouding van je overnemen. Bekijk meer over HUTING BELASTINGADVIES & ADMINISTRATIE.
MEER HANDIGE TIPS VOOR BLOGGERS
- Bekijk ook: TARIEVEN BLOGGERS EN INFLUENCERS: ZO BEPAAL JE EEN EERLIJKE PRIJS.
- Bekijk ook: GELD VERDIENEN ALS BLOGGER, OPEN OVER SAMENWERKINGEN.
- Bekijk ook: HANDIG LIJSTJE MET BELASTINGTIPS VOOR CREATIEVE ONDERNEMERS.
- Bekijk ook: DE MEEST GEMAAKTE BOEKHOUDFOUTEN VAN BLOGGERS.
- Bekijk ook: WINACTIES OP INSTAGRAM: DIT ZIJN DE (BELASTING)REGELS.
- Bekijk ook: Eerste hulp bij boekhouden voor bloggers en influencers.
Photo credits: Ron Lach (Pexels).