Search
Avocadoplant laten groeien uit pit

Zo kweek je dus een avocadoplant!

Lukt het jou ook maar niet om uit een avocadopit een avocadoplant te laten groeien? ‘Wat doe ik toch verkeerd?’ Saskia deed een oproep op Instagram, kreeg honderden tips van plantenouders en besloot tien pitten op verschillende wijze te laten ontkiemen. Welke methode werkt het beste om een avocadoplant te laten groeien?

Avocadoplant kweken

Weten avocadoplantenouders iets wat ik niet weet? Vorig jaar was ik het, na zoveel mislukte pogingen, helemaal zat en besloot ik hulp in te schakelen. Ik deed een oproep op Instagram: ‘Wat is de beste methode om een avocadoplant te laten groeien uit een pit?’ en ik kreeg honderden reacties. Maar de tips liepen zo uiteen dat er maar één ding op zat: een tijdje meer avocado’s eten, nog meer pitten verzamelen voor een ultieme avocadotest. Gaat het nu wel lukken? En de hamvraag: wie heeft er gelijk? Spoiler: er is een aanpak waarmee het dus heel goed lukt!

Avocadoteelt

Hoewel avocado’s zeker passen bij een duurzamer dieet, is het niet de meest duurzame vruchtgroente. Het zou een enorme waterslurper zijn. Daarnaast worden avocado’s in verband gebracht met slechte arbeidsomstandigheden en ontbossing, en worden ze vaak met het vliegtuig naar Europa vervoerd wat zorgt voor flinke uitstoot van broeikasgassen. Hoewel het heel veel uitmaakt welke boer je avocado kweekt, is de duurzame tip wel om ‘m met mate te eten. Hoe lekker die ook is. Wil je hier meer over weten? We hebben een uitgebreid artikel geschreven over avocado’s: wat er mis is en hoe je er duurzamer van kunt genieten. Lees het hier!

Van pit tot avocadoplant, maar hoe?

Hoewel ik weet dat er uit een avocadoplant uit eigen kweek nooit een avocado zal groeien, wilde ik toch graag een avocadoplant toevoegen aan mijn plantencollectie. Eentje van eigen kweek uiteraard! Zeg nou zelf: zo’n lange stengel staat enorm gezellig toch? Toen het me maar niet lukte, vroeg ik hulp aan mijn volgers. Maar op de vraag ‘hoe moet ik een avocadoplant laten groeien?’ kreeg ik uiteenlopende antwoorden. De één zweert bij de methode waarbij je de avocadopit inpakt in een vochtig doekje, terwijl de ander satéprikkers gebruikt om de pit met z’n kontje in het water te zetten.

In totaal heb ik tien avocadopitten verzameld en ik heb beide methodes uitgebreid kunnen testen. Natuurlijk is dit nog geen wetenschappelijk onderzoek, want N=10. Maar ik ontdekte wel iets opvallends. Spoiler: met één methode had ik veel meer succes. Maar welke? Cliffhanger…

Avocadoplant kweken

Over het kweken van de avocadoplant zijn de meningen verdeeld op Instagram. Ongeveer de helft dipt de kont van de pit met behulp van een satéstokje in het water. Hiervoor prikken ze twee sateprikkers in de pit en hangen ze de pit met de bibs in een (jam)potje met water. De andere helft doet het heel anders. Zij verpakken de pit in een vochtig keukenpapiertje. Deze doen ze in een afsluitbaar plasticzakje en dit zakje doen ze in een plastic doosje met een deksel. Je kunt je wel voorstellen dat dit lekker gaat broeien en zo zou de avocadopit eerder ontkiemen. Volg je me nog? Ik laat het met een paar foto’s zien! Bij beide aanpakken zegt men: zorg elke week voor vers water!

Avocadoplant laten groeien uit een pit: ik testte twee methodes.

Stappenplan avocadoplant laten groeien uit een pit

Omdat ik beide methodes wilde testen, heb ik vijf avocadopitten op stok gezet en vijf pitten ingepakt. Een enkeling gelooft niet in beide theorieën en plant de pit meteen met de bibs in de aarde. ‘Want zo gaat het in de natuur ook.’ Omdat ik deze tip later kreeg, heb ik deze aanpak niet getest.

Er was één ding waar de avocado lovers het wel over eens waren: je moet eerst de pit ontdoen van het velletje voordat je kunt beginnen. Hoe doe je dat? Week de pit minimaal 48 uur in water. Daarna kun je het bruine velletje er makkelijk af peuteren.

Vervolgens heb ik alle avocado’s (ingepakt en op stok) vlakbij het raam gezet, zodat de pitten lekker veel (in)direct zon vangen. In totaal heb ik het ongeveer twintig weken liefde gegeven om daarna de conclusie te trekken dat het wel (of niet) gelukt was. Sommige avocadopitten schoten al na vijf weken wortel.

‘Pitten van biologische avocado’s worden eerder een plant’

Meerdere volgers zeggen dat de pit van een biologische avocado beter zou werken dan een gewone avocado. Daarom heb ik beide avocado’s gekocht en de biologische pitten eerlijk verdeeld: drie op stok en twee werden ingepakt.

De verzorging van een avocadopit

  • Team satéstokje: check elke dag of de bibs van de pit nog voldoende in het water staat en geef eventueel een klein beetje lauw water bij. Geef daarnaast de plant elke week schoon (lauw) water.
  • Team papiertje: check elke week of het doekje nog vochtig is en maak het eventueel wat vochtiger. Verwissel het papiertje af en toe.

Avocadoplant laten groeien: wat is de uitslag?

Het kan aan mijn niet-zo-groene vingers gelegen hebben, want ik ken ook de succesverhalen, maar mijn ervaring met de avocadopitten op een stokje is niet zo positief. Alle vijf de avocadopitten op een stokje zijn namelijk niet uitgekomen. Je leest het goed: nul succes. De avocadopitten in het vochtige papiertje hebben het veel beter gedaan. Daarvan zijn er vier uitgekomen. De drie pitten die het snelste ontkiemden, en daarna ook sneller groeiden, waren niet-biologisch. Sorry jongens… niet de meest duurzame boodschap. Slechts één biologische pit is ontkiemd en een plant geworden, maar deze groeit beduidend minder hard dan zijn broers en zussen.

Avocadopit ontkiemt en wordt een avocadoplantje.

Volgende fase: avocadoplant verpotten?

De ontkiemde pitten heb ik uiteindelijk wel met satéprikkers op water gezet. Op advies van mijn plantenexperts op Instagram heb ik het proces met het doekje pas gestaakt toen de wortels zo’n drie centimeter lang waren. Dat was het moment om ook voor deze pitten de satéprikkers uit de kast te trekken en de pitten met wortel op water te zetten. Dan begint het eerder omschreven proces opnieuw: elke dag water (bij) geven om die bibs nat te houden en elke week water verversen. Dit doe je totdat de bladeren geel worden, want dat is het teken dat de plant meer voeding nodig heeft en dat je de pit in de aarde kunt zetten.

Mijn stappenplan om avocadoplantje te laten groeien

  • Koop een avocado bij voorkeur uit Europa in verband met duurzaamheid, bewaar ‘m goed om verspilling te voorkomen, eet ‘m op tijd op en geniet ervan.
  • Leg de pit minimaal 48 uur in water zodat je daarna het bruine velletje eraf kan peuteren.
  • Pak de pit in met vochtig keuken- of wc-papier.
  • Doe het in een plastic afsluitbaar zakje.
  • Doe het zakje in een plastic afsluitbaar bakje.
  • Zet het op een warme plek, bijvoorbeeld in de vensterbank waar zon komt.
  • Bevochtig het papiertje elke week opnieuw en vervang soms het papiertje.
  • Binnen enkele weken tot maanden zal de pit ontkiemen.
  • Als de wortel ongeveer drie centimeter is, zet je de pit met satéprikkers in een potje met water in de zon.
  • Geef het avocadoplantje om de paar dagen wat (lauw) water.
  • Ververs het water elke week.
  • Worden de bladeren geel: doe de avocadoplant dan in een potje met (biologische) aarde zonder turf. Waarom turfvrije potgrond belangrijk is, lees je hier!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: