Duurzame trends 2024

Duurzame trends voor 2024: welke trends gaan de toon zetten?

Bestaanszekerheid is hét thema van dit moment. En dit heeft absoluut invloed op het komende jaar. Traditiegetrouw doet thegreenlist.nl een aantal voorspellingen voor het nieuwe jaar. Welke duurzame trends voor 2024 zien wij aankomen?

De duurzame trends voor 2024

Het is een traditie geworden: elk jaar kijken we bij thegreenlist.nl vooruit om te ontdekken welke duurzame ontwikkelingen eraan komen. Eén ding is zeker: de uitslag van de landelijke verkiezingen zullen dingen in een andere richting gaan duwen. Waarbij begin 2023 de hoge energieprijzen van grote invloed waren op ons gedrag en de zomer van 2023 de boeken inging als de zomer van de natuurrampen met bosbranden, overstromingen, stormen, aardbevingen en hoogste temperaturen ooit gemeten. Gaat 2024 een beter jaar worden op het gebied van duurzaamheid? We blijven hoopvol, maar we moeten ook realistisch zijn. Het gaat niet goed.

Polarisatie een duurzame trend van 2024

De landelijke verkiezingsuitslag op 22 november 2023 heeft heel wat duidelijk gemaakt: veel Nederlanders zijn niet tevreden met hoe het nu gaat in Nederland. Ze maken zich zorgen om hun eigen (financiële) situatie en in plaats van duurzaamheid vinden zij dat andere problemen, zoals migratie, het huizentekort en de krapte in de zorg, eerst opgelost moeten worden. Als je de socials volgt, dan kun je zien dat er in de groene bubbel vol afschuw wordt gereageerd op de verkiezingsuitslag. ‘Verandering zal niet vanuit de politiek, maar vanuit onderop moeten komen. Laten we ons verenigen en strijdvaardiger optreden dan ooit’, zo luidt de tegenreactie. Maar is dat wel de beste strategie? Het laat eerder (weer) zien dat de toestand van ons planeet ook een sociaaleconomisch probleem is dat niet alleen met slimme technologie opgelost kan worden. Willen we écht verduurzamen, dan zullen we een nieuwe economie moeten bouwen waar iedereen mee kan doen, ook onze planeet. Wij voorspellen helaas dat het die kant niet opgaat in 2024, maar dat juist verharding en polarisatie op de loer kunnen liggen. Juist omdat we nog zo’n lange weg te gaan hebben en verandering in die richting niet lijkt te worden ingezet. Daarom ook een pleidooi voor wat vriendelijkheid en zachtheid in 2024, het is allemaal al ingewikkeld genoeg.

Donut-economie

Een interessante holistische visie hierop is de Donut economie van econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het Environmental Change Institute in Oxford. In plaats van een economie met eeuwige groei en een stijgende lijn, heeft zij een andersoortig ideaalbeeld geschetst: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut waarbij grondstoffen worden hergebruikt en niemand wordt achtergesteld:

We vrezen ervoor: meer natuurrampen in 2024

Weer een jaar van natuurrampen? We hopen natuurlijk dat deze voorspelling niet uit gaat komen, maar we vrezen er wel voor. Kijkend naar de huidige situatie waarbij de opwarming van de aarde zo snel gaat dat geen model het kan verklaren, terwijl we tegelijkertijd blijven overconsumeren en bedrijven als SHEIN en Temu skyhigh gaan, ziet het er niet naar uit dat de natuurrampen zullen gaan afnemen komend jaar. Wetenschappers maken zich ernstige zorgen. Als we op deze voet doorgaan, is de verwachting dat de aarde voor het jaar 2100 met gemiddeld 3 tot 4°C is opgewarmd. De verwachting is dat sommige plekken op de wereld onbewoonbaar zullen zijn door natuurrampen, zeespiegelstijging, mislukte oogsten en bosbranden. Ook verwacht men dat in 2050 meer dan 200 miljoen mensen op de vlucht zullen zijn voor klimaatverandering. En als er grote vluchtelingenstromen op gang komen, neemt de kans op conflicten en oorlogen toe. Koraalriffen zullen volledig verdwijnen en de schatting is dat 30% van de planten en dieren met uitsterven zal worden bedreigd als de gemiddelde temperatuur met 2 tot 3°C stijgt.

Dit zijn de voorspelbare effecten. Maar wetenschappers maken zich ook zorgen over onomkeerbare kantelpunten en het domino-effect dat kan optreden. We kunnen niet goed inschatten wat er gebeurt als de grote ijskappen smelten, als het Amazoneregenwoud verdwijnt door kap of bosbranden of als de oceaanstroming in de Noord-Atlantische Oceaan tot stilstand komt.

Huisvlijt, besparen en andere DIY hacks: de duurzame trend van 2024

Fermenteren, moestuinieren, tegels wippen, boemspiegels beplanten met de buren, je eigen zuurdesembrood maken, kleding ruilen met buren via The Clothing Loop, een interieur van hergebruikte spullen… In al die onrust spotten we ook iets positiefs, namelijk dat mensen thuis in hun eigen omgeving op zoek gaan naar kleine oplossingen om een bijdrage te leveren aan een betere planeet. Als belangrijke motivator zien wij enerzijds de bezorgdheid om de planeet (heb je ‘m toch weer), maar anderzijds ook geld (besparen) en de zingeving van het hebben van een duurzame hobby. Jezelf terugtrekken in je eigen veilige bubbel en met iets anders bezig zijn dan al die narigheid die in het nieuws is. Wij snappen dat bij thegreenlist.nl als de beste.

Duurzame trends 2024
DIY hobby’s, één van de duurzame trends voor 2024.

De energiebespaarders en het vaste energiecontract zijn weer terug

Au, de energierekening wordt weer hoger. Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt het prijsplafond, wat inhoudt dat de overheid dan niet meer meehelpt om de energierekening een beetje betaalbaar te houden. En vanaf 1 januari gaat ook de belasting op gas omhoog. Kortom, energie wordt weer duurder. En dus voorspellen wij dat de verwarming weer een graadje lager gaat en dat de (infrarood)dekens, warme truien en pantoffels weer vaker uit de kast worden getrokken deze winter. Het advies is daarom ook om weer een vast energiecontract te nemen, zodat je weet waar je aan toe bent en bovendien is de prijs (iets) gunstiger, hoewel de tarieven nog steeds aan de hoge kant zijn. Dus houd die warme trui ook dan nog maar even binnen handbereik (en bekijk deze handige energiebespaartips voor gas).

Kernenergie (eindelijk) uit de taboesfeer

Op verjaardagen hoef je niet langer hush-hush te doen over kernenergie, ook op de laatste klimaattop in Dubai (december 2023) is men ervan doordrongen: kernenergie inzetten is essentieel om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Bij thegreenlist.nl zijn we blij dat kernenergie eindelijk uit het verdomhokje wordt gehaald. Wij hebben we al eerder de conclusie getrokken dat kernenergie in de energiemix de enige serieuze optie om van fossiele brandstoffen af te komen én om in onze grote energiebehoefte te voorzien. Ook blijkt uit onderzoek van Our World in Data dat kernenergie veel minder gevaarlijk is dan altijd gedacht. Met gemiddeld één dode in 33 jaar is het zelfs één van de veiligste energiebronnen. Verreweg de meeste doden vallen bij het winnen van bruinkool en steenkool, gemiddeld vijftien per jaar. Zelfs duurzame bronnen zoals waterkracht, biomassa en windenergie zijn minder veilig dan kernenergie, want hiermee gebeuren meer bedrijfsongevallen.

Ook de klimaatwetenschappers achter de grote klimaatrapporten adviseren kernenergie. En toch is het tot nu toe wel altijd een ongemakkelijk onderwerp om te bespreken omdat het zo gevoelig ligt. Of lag, want wij voorspellen dat we er in 2024 weer wat gemakkelijker over kunnen praten. Wil je hier meer over weten? Arjen Lubach heeft er aandacht aan besteed in zijn show Zondag met Lubach:

Meer duurzame trends voor 2024

Ben je ook veel bezig met duurzaamheid en voorspel jij een andere duurzame trend voor 2024. Dit kan zowel iets leuks zijn als iets wat je zorgen baart. Hoe dan ook, laat het aan ons weten. Via de contactbuttons onderaan de pagina kun je contact opnemen met de redactie.

Meer duurame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Nieuwsuur, NOS, NOS, NPO.nl, Our World in Data, Parool, IPCC. Photo credits: Karolina Grabowska (Pexels), jwvein (Pixabay), Caroline Feelgood (Pexels).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: