Regelmatig krijgen wij van volgers de vraag: ‘heb jullie ook makkelijke recepten voor al die vergeten seizoensgroenten die je regelmatig tipt?’. Dat hebben we zeker. Een fijn receptje om te onthouden is deze knolselderij- en preisoep.
Soep van knolselderij én prei
Heb je je altijd al afgevraagd waarom courgette en aubergine een heerlijke combinatie zijn? En ook tomaat is niet verkeerd in deze mix. Dat komt omdat groenten uit dezelfde regio die tegelijk groeien, over het algemeen heel goed met elkaar te combineren zijn in gerechten. Dus heb je meteen je antwoord waarom deze knolselderij- en preisoep zo’n goeie combi is. Knolselderij groeit van ongeveer augustus tot oktober in de volle Nederlandse grond. En van prei kun je het hele jaar genieten, ook in de wintermaanden als het aanbod Nederlandse groenten laag is. Alle seizoensgroenten per maand hebben we hier voor je opgesomd. We hebben het voor elke maand uitgezocht, zodat je het hele jaar een duurzamere en lekkere keuze kunt maken.
Feitje: knolselderij vind je vaak ook in andere maanden in de supermarkt. Dat komt omdat het ook een bewaargroente is en dus lang opgeslagen kan worden. Meer over het bewaren van groenten en fruit door leveranciers lees je in dit artikel.
Knolselderij met een romige, nootachtige smaak
Knolselderij, ook bekend als selderijknol, is een wortelgroente die volgens het voedingscentrum vaak over het hoofd wordt gezien, maar het verdient absoluut een plekje op je bord deze herfst en winter. Deze knapperige en aromatische knol heeft een geweldige smaak die je zal verrassen als je het nog niet eerder geproefd hebt. Het heeft frisse, kruidige tonen van selderij, gecombineerd met een subtiele aardse ondertoon en een lichte nootachtige smaak. Bij het koken ontwikkelt knolselderij een zachte, romige textuur en een mildere smaak die doet denken aan een mix van peterselie en pastinaak.
Knolselderij is niet alleen veelzijdig in de keuken, maar ook een duurzamere keuze. Deze knol is beschikbaar van augustus tot maart in Nederland en heeft minder bestrijdingsmiddelen nodig in vergelijking met andere gewassen. Bovendien is knolselderij rijk aan vezels, vitamine C, vitamine K en antioxidanten, wat het een voedzame aanvulling maakt op een gezond dieet.



Knolselderij- en preisoep, een heerlijke voedzame en makkelijke soep boordevol vitaminen.

Romige knolselderij- en preisoep
Keukengerei
- grote pan
- snijplank en mes
- staafmixer
Ingrediënten
- 1 prei
- 1 knolselderij
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 tl gedroogde dragon
- 1 bouillonblokje
- snufje zout en peper naar smaak
- 250 ml plantaardige kookroom
- 1 liter water
- 2 el olijfolie
Instructies
- Was de prei grondig en snijd in ringen. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Pel en snipper de ui. Pel de knoflookteentjes en hak fijn.
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze tot hij glazig is, ongeveer 3-4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de prei en knolselderij toe aan de pan en roer goed door.
- Voeg het bouillonblokje toe en schenk het water erbij. Breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de soep 20-25 minuten zachtjes koken, of tot de knolselderij zacht is.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
- Voeg de slagroom toe en roer goed door.
- Breng de soep op smaak met 2 tl dragon, zout en peper.
- Laat de soep nog even doorwarmen op laag vuur, maar zorg dat hij niet meer kookt.
- Schep de soep in kommen en garneer eventueel met een beetje extra dragon.
Meer lekkere recepten van thegreenlist.nl
- Heb je deze heerlijke soep al geprobeerd? Vegan linzensoep.
- Ook lekker voor koude dagen: vegan erwtensoep of vegan groentesoep.
- Of probeer ook: vegan herfststoofpot met paddenstoelen.
Photo credits: thegreenlist.nl