Een nieuw jaar, dus dat betekent dat we weer aan de gang mogen met onze goede voornemens. Heb jij al een lijstje gemaakt? En staan daar ook duurzame voornemens op? Niet? Lees dan snel verder, want wij brengen je graag op een aantal goede ideeën. Begin het jaar groener én leuker met deze duurzame goede voornemens voor 2025.
Duurzaam leven in 2025
Er is veel aan de hand in de wereld: twee verschrikkelijke oorlogen, een Europa dat naar rechts schuift, en onzekerheid over bestaanszekerheid. Hierdoor staat duurzaamheid niet altijd hoog op de nieuwsradar. Het was al twijfelachtig of Nederland de klimaatdoelen van 2030 zou halen, en met dit kabinet wordt dat nog somberder. Hoewel de economie goed draait, blijven we door onzekerheid voorzichtig met duurzame keuzes. Hoewel de economie goed draait en de koopkracht stijgt, blijven we ons zorgen maken over onze financiële situatie door de onvoorspelbare toekomst. Dat zet een rem op het maken van duurzamere keuzes. Goedkope webshops, zoals SHEIN, TEMU, AliExpress winnen steeds meer terrein. Toch is er ook goed nieuws, gelukkig maar. Juist in deze uitdagende tijd ontstaan er creatieve manieren om duurzaam te leven met minder geld. Daarop inhakend delen we een aantal goede voornemens die goed zijn voor de planeet én je portemonnee.
Meer te weten komen over de duurzame lifestyle trends van 2025 doe je hier.
Wat ons betreft zijn dit de leukste duurzame goede voornemens voor 2025
- Ontdek alle vergeten groenten door vanaf nu met de seizoenen te eten. Groente en fruit van de Nederlandse akkers is een mooie duurzame keuze, het is vaak een goedkopere keuze en je ontdekt nog eens iets nieuws op je bord. Wij hebben de seizoensgroenten en -fruit per maand voor je op een rijtje gezet.
- Ga een challenge aan en koop een jaar geen nieuwe spullen (of geen nieuwe kleding). Tweedehands mag uiteraard wel.
- Ga kleding ruilen met buurtgenoten en schrijf je in voor The Clothing Loop.
- Verander je kijk op mode en doe mee aan de 100 Day Dress Challenge van Wooland. Ja, dat lees je goed, 100 dagen in één jurk (die je wel regelmatig wast natuurlijk). Maar dat betekent niet dat je er elke dag hetzelfde uit hoeft te zien. Dat ga je dus ontdekken…
- Spreek met jezelf af dat je één kledingstuk mag kopen dit jaar (of één kledingstuk per kwartaal als je één per jaar nog een brug te ver vindt).
- Koop, huur of leen een afvalprikker en ga elke dag een rondje afvalprikken in de buurt. Het statiegeld ligt op straat!
- Ga (of leer) goed opruimen (check onze opruimtips hier) en doe je spullen op de juiste manier weg. Dit goede voornemen kan zelfs nog geld opleveren als je erin slaagt om spullen goed te verkopen. Ook daarvoor hebben we verkooptips, zowel voor Vinted, de rommelmarkt als voor Marktplaats.
- Leer meer over voeding en begin een moestuin of kruidentuin, desnoods op het balkon of in je vensterbank als je geen ruimte hebt. Ideeën voor de leukste kruidentuin hebben we al eerder voor je op een rijtje gezet, je kunt dus zo beginnen!
- Ga tegels wippen in je tuin of in je buurt en plant biologische planten, zaden en bollen om de boel te vergroenen. Waarom je écht biologische planten en bloembollen moet kopen, hebben we al eerder voor je uitgezocht, check de linkjes!
- Ga aan de slag met een vegetarisch(er) dieet. Minder vlees en zuivel eten is niet alleen beter voor de planeet, ook voor je gezondheid blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad.
- Ga aan de slag met de vergeten ambachten. Leer fermenteren, kleding repareren en je eigen zuurdesembrood maken.
- Maak werk van je foto- en videocloud, je WhatsApp-historie en je overvolle mailbox. Al die content staat opgeslagen in de cloud. En voor die cloud zijn datacenters hard aan het werk die veel energie en water gebruiken. Haal de bezem door je digitale huis. We helpen je op weg met digitale opruimtips zoals je van ons gewend bent.
- Ga van het geld dat je uitspaart vaker de natuur in! Nog leuker: ga op georganiseerde uitjes met een gids en kom vanalles te weten over ons klimaat, de natuur en de biodiversiteit. Een leuke tip is een wildplukwandeling of met de vrijwilligers van de Waddenvereniging op pad als je op de eilanden bent. Bekijk onze Terschellingtips!
- Maak een gelukspot of dankbaarheidspot. Het enige wat je nodig hebt, is een grote pot, een notitieblok, een pen en hopelijk een jaar vol fijne momenten en behaalde doelen. Lees hier meer over een gelukspot.



Inspiratie nodig voor goede voornemens voor 2025? Ga aan de slag met je eigen biologische kruidentuintje! Zo hoef je niet telkens verpakte kruiden te kopen. En zeg nou zelf, verse kruiden zijn toch veel lekkerder? Een andere goeie gewoonte voor het nieuwe jaar is om meer met de seizoenen te eten. Dit is niet alleen gezonder en duurzamer, waarschijnlijk bespaar je er ook geld mee. Groente van dichtbij is vaak goedkoper.
Hulp nodig bij je duurzame goede voornemens voor 2025?
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanmeten van je duurzame lifestyle? Ik heb een duurzaam lifestyle boek geschreven met de titel NIKS NIEUWS. Dit boek is een te gekke route naar een duurzamer leven. In dit boek word je aan de hand meegenomen. Per lifestyle onderwerp vertel ik je wat er aan de hand is in de wereld, ik vertel je hoe het bij ons thuis gaat en elk hoofdstuk barst van de originele tips, want met de grootste Instagram-community van Nederland is er voor elk probleem al wel een oplossing bedacht. Ook die komen terug in het boek! Wil je het boek ook lezen? Je kunt het hier bestellen in mijn webshop!
Veel succes met je goede duurzame voornemens! Maak er een groener jaar van!

Photo credits: thegreenlist.nl.