Zoek
Duurzame thuiswerkplek maken

Interieurtips en ideeën voor je duurzame thuiswerkplek

Had je voorheen een kantoorbaan, dan is de kans groot dat je nu veel thuis werkt. Hoe zit jij er thuis bij? Je kunt ook gaan voor een duurzame thuiswerkplek. Met deze tips wordt die plek vast en zeker veel gezelliger en origineler. Ontdek waarom een duurzame thuiswerkplek véél meer is dan een kamer met tweedehands meubels en veel planten.

Tips voor een duurzame thuiswerkplek

Een vintage bureau, een refurbished computerscherm, een bureaustoel van de kringloop en veel planten die voor zuurstof zorgen: het zijn allemaal ideeën voor een duurzame thuiswerkplek. Maar een duurzame thuiswerkplek is méér dan een set kringloop meubels. Ik neem een aantal ideeën met je door. De meeste tips zijn ook budgettips, dus heb je een klein budget, ook dan kun je een fantastische werkkamer of studeerkamer maken die duurzamer is. Júíst. Want er is véél meer mogelijk dan je denkt.

Maak een moodboard voor je begint aan je duurzame werkkamer

Een werkkamer inrichten is niet het moeilijkste interieurproject van het huis. Hoewel… Hoe komt het toch dat heel wat werkkamers er toch best inspiratieloos of rommelig uitzien? Wie weleens videocalls heeft, ziet regelmatig het één en ander voorbijkomen…. Hoe dan ook, voor elk interieur project dat je aangaat, geldt: maak een moodboard. Je kunt zelf gaan knippen en plakken in woonbladen als je dat leuk vindt. Maar Pinterest is minstens even goed en veel makkelijker. Zeker omdat je van plan bent om die thuiswerkplek duurzamer aan te pakken, is een moodboard fijn. Zo kun je sneller keuzes maken in het tweedehands aanbod wat vaak heel gevarieerd (en dus goed zoeken) is.

Als je een moodboard maakt, kun je sneller spullen vinden die passen bij de kleuren en materialen die overeenkomen met jouw moodboard. Mijn favoriete plekken om toffe tweedehands meubels te vinden zijn Marktplaats, de rommelmarkt en de kringloopwinkel. Hulp nodig?

Van moodboard tot duurzame thuiswerkplek met voornamelijk tweedehands en handgemaakte spullen.

Mijn duurzame thuiswerkplek

Wij zijn aan de slag gegaan met een duurzame werkplek thuis. Wat hebben we gedaan? We hebben gekozen voor een bureau over de hele lengte van de kamer. Zoiets is niet in een winkel te koop, laat staan tweedehands. We hebben gekozen voor een simpel handgemaakt bureau van een houten plank die met beugels is bevestigd aan de muur. Alle overige meubels (zoals bureaustoelen, een zitbankje, het kleed en andere accessoires) zijn tweedehands van Marktplaats of de kringloop. In de kamer staat ook een grote plant. Deze staat in een plantenpot die met de hand is gemaakt van oude autobanden, circulair dus. De printer en het beeldscherm zijn gekocht bij een refurbished zaak.

Paperless werken, energie besparen en meer ideeën voor je duurzame werkplek

Maar een duurzame thuiswerkplek is véél meer dan het interieur. Waarop maak jij aantekeningen? Zet je alle apparaten uit als je de boel de boel laat? Wat eet je als lunch? Behalve het inrichten van de werkkamer zijn er véél meer dingen waaraan je kunt denken om van die duurzame thuiswerkplek écht een succes te maken. Waar kun je allemaal aan denken?

 • Mailen, videobellen, bestanden in de cloud opslaan: voor al dat datagebruik en -opslag moeten datacenters hard werken. En die datacenters gebruiken heel veel energie en water. Wil je dat minderen, dan scheelt het om vaker videocalls zonder beeld te doen, om zware bestanden niet als bijlage te mailen, maar als zip-bestand en om van het opruimen van je cloud een jaarlijks klusje te maken. In dit artikel vind je tips voor het opruimen van je digitale foto- en videoarchief. Deze tips kun je ook toepassen op het opruimen van je werkschrijf in de cloud.
 • Wat is je surfgedrag? Gebruik je al de duurzame zoekmachine Ecosia als standaard zoekmachine? Vijf tips voor duurzamer internetten vind je hier.
 • In de winter kan het aardig koud worden als je lang stilzit achter je computer. Stook je de boel dan op of doe je een extra trui aan? Ben je een koukleum waarvoor een extra trui niet voldoende is? Een infrarooddeken voor over je bureaustoel is een tip. Ik heb deze van Stoov.
 • Naast gas om de ruimte (en jezelf) te verwarmen, gebruik je waarschijnlijk ook aardig wat stroom op een dag. Doe alle apparaten uit als je klaar bent met werken. Laat je apparaten niet op stand-by staan, want dan verbruiken ze ook nog stroom. Een tip is om al je apparaten op een stekkerdoos aan te sluiten met een schakelaar. Ben je klaar met werken, dan zet je alles met één knop uit. Meer tips om slim om te gaan met sluipverbruik en energieslurpers, lees je hier.
 • Een kleine, maar leuke energiebespaartip voor theedrinkers: zet thee in een thermosfles. Zo hoef je de waterkoker maar één keer aan te zetten en kun je hele dag genieten thee.
 • Over energie gesproken: als je veel thuis werkt, dan is het slim om even te checken hoe duurzaam je energieleverancier is. Ook in hier heb je helaas schimmige praktijken: energiebedrijven lijken duurzaam, maar zijn het niet echt. Ze hebben dan certificaten gekocht waardoor ze zich duurzaam mogen noemen. Wil je weten hoe groen jouw energieleverancier is. Bekijk de groene energieranglijst!
 • Zero waste notitiebloekjes van MOYU. Deze zijn niet gemaakt van papier, maar van steenpapier. Steenpapier is niet alleen duurzamer om te maken dan gewoon papier, ze hebben ook een bijzondere eigenschap. Je kunt notities met water uitvegen en het boekje zo honderden keren beschrijven. Lijkt dit je wel wat? Met de code 10GREENLIST krijg je 10% korting in de webshop van MOYU.
 • Wat doe je en eet je in je lunchpauze? Kies vaker voor een vegetarisch of veganistisch lunch. Of redt iets uit de supermarkt.
 • We hadden het net al even over planten op je duurzame werkplek. Koop kamerplanten duurzamer en biologisch, bijvoorbeeld bij Sprinklr.
 • In veel kantoren zie je ook bloemen staan. Maar bloemen hebben een grote milieu-impact. Vaak zijn ze groot geworden in kassen die op gas gestookt zijn, soms worden ze ingevlogen uit warme landen en ze bevatten vaak bestrijdingsmiddelen. Houd je van bloemen op je werkplek, kies deze dan ook duurzamer. Een paar duurzame opties zijn droogbloemen, een abonnement op kunstbloemen van de bloemenbieb of bloemen van vilt. Meer over duurzame bloemen vind je in dit artikel!
 • Ook op afstand kun je een jarige of jubilerende collega een duurzaam cadeau geven? Heb je inspiratie nodig? Check dan dit lijstje!

Jouw duurzame thuiswerkplek

Niet alleen met de inrichting, juist ook met hoe je dagelijks je (thuis)werkplek gebruikt, kun je een groot verschil maken. Dat is goed nieuws voor iedereen die al helemaal goed zit en geen interieurwensen heeft. Ook jij kunt een duurzame werkplek creëren, zelfs als je die meubels niet de meest duurzame keuze waren.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Angela de Vlaming, overig: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: