Zoek
Duurzame goede voornemens 2024

Dit zijn de leukste duurzame goede voornemens voor 2024!

Een nieuw jaar, dus dat betekent dat we weer aan de gang mogen met onze goede voornemens. Heb jij al een lijstje gemaakt? En staan daar ook duurzame voornemens op? Niet? Lees dan snel verder, want wij brengen je graag op een aantal goede ideeën. Begin het jaar groener én leuker met deze duurzame goede voornemens voor 2024.

Duurzaam leven in 2024

Er is een hoop aan de hand in de wereld en het is allemaal niet zo fraai. De landelijke verkiezingsuitslag liet zien dat we nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om duurzaamheid, de zomer van 2023 ging de boeken in als de zomer met de meeste natuurrampen en de gesprekken in Dubai tijdens COP28 verliepen ook moeizaam. Dat is allemaal zware kost en niet echt een motiverend, maar tegelijkertijd laat het zien dat duurzamere keuzes maken belangrijker is dan ooit. Duurzame voornemens kunnen helpen om aankomend jaar echt werk te maken van je groenere zelf. En dat hoeft helemaal niet zwaar, ingewikkeld of schraal te zijn. Welnee, wij laten je juist zien dat je nog steeds lekker kunt leven en evenveel avonturen kunt beleven. Sterker nog, je doorbreekt de sleur. Duurzamer is dus beter en leuker. Dus kom op, aan de slag! Er zit vast iets bij wat je aanspreekt!

Bekijk ook: de duurzame trends voor 2024 die wij bij thegreenlist.nl voorspellen.

Wat ons betreft zijn dit de leukste duurzame goede voornemens voor 2024

 • Ontdek alle vergeten groenten door vanaf nu met de seizoenen te eten. Groente en fruit van de Nederlandse akkers is een mooie duurzame keuze en je ontdekt nog eens iets nieuws op je bord. Wij hebben de seizoensgroenten en -fruit per maand voor je op een rijtje gezet.
 • Ga een challenge aan en koop een jaar geen nieuwe spullen (of geen nieuwe kleding). Tweedehands mag uiteraard wel. Met deze challenge is thegreenlist.nl ooit begonnen!
 • Ga kleding ruilen met buurtgenoten en schrijf je in voor The Clothing Loop.
 • Verander je kijk op mode en doe mee aan de 100 Day Dress Challenge van Wooland. Ja, dat lees je goed, 100 dagen in één jurk (die je wel regelmatig wast natuurlijk). Maar dat betekent niet dat je er elke dag hetzelfde uit hoeft te zien. Dat ga je dus ontdekken…
 • Spreek met jezelf af dat je één kledingstuk mag kopen dit jaar (of één kledingstuk per kwartaal als je één per jaar nog een brug te ver vindt).
 • Koop, huur of leen een afvalprikker en ga elke dag een rondje afvalprikken in de buurt.
 • Ga (of leer) goed opruimen (check onze opruimtips hier) en doe je spullen op de juiste manier weg. Dit goede voornemen kan zelfs nog geld opleveren als je erin slaagt om spullen goed te verkopen. Ook daarvoor hebben we verkooptips, zowel voor Vinted als voor Marktplaats.
 • Leer meer over voeding en begin een moestuin of kruidentuin, desnoods op het balkon of in je vensterbank als je geen ruimte hebt. Ideeën voor de leukste kruidentuin hebben we al eerder voor je op een rijtje gezet, je kunt dus zo beginnen!
 • Ga tegels wippen in je tuin of in je buurt en plant biologische planten, zaden en bollen om de boel te vergroenen. Waarom je écht biologische planten en bloembollen moet kopen, lees je hier.
 • Ga aan de slag met een vegetarisch(er) dieet. Minder vlees en zuivel eten is niet alleen beter voor de planeet, ook voor je gezondheid blijkt uit recent onderzoek van de Gezondheidsraad.
 • Ga aan de slag met de vergeten ambachten. Leer fermenteren, kleding repareren en je eigen zuurdesembrood maken.
 • Maak werk van je foto- en videocloud, je WhatsApp-historie en je overvolle mailbox. Al die content staat opgeslagen in de cloud. En voor die cloud zijn datacenters hard aan het werk die veel energie en water gebruiken. Haal de bezem door je digitale huis. We helpen je op weg met digitale opruimtips zoals je van ons gewend bent.
 • Ga vaker de natuur in! Nog leuker: ga op georganiseerde uitjes met een gids en kom vanalles te weten over ons klimaat, de natuur en de biodiversiteit. Een leuke tip is een wildplukwandeling of met de vrijwilligers van de Waddenvereniging op pad als je op de eilanden bent. Bekijk onze Terschellingtips!

Aan de slag met de vergeten ambachten in 2024 is een mooi duurzaam voornemen.

Hulp nodig bij je duurzame goede voornemens voor 2024?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanmeten van je duurzame lifestyle. Ik heb een duurzaam lifestyle boek geschreven met de titel NIKS NIEUWS. Dit boek is een te gekke route naar een duurzamer leven. In dit boek word je aan de hand meegenomen. Per lifestyle onderwerp vertel ik je wat er aan de hand is in de wereld, ik vertel je hoe het bij ons thuis gaat en elk hoofdstuk barst van de originele tips, want met de grootste Instagram-community van Nederland is er voor elk probleem al wel een oplossing bedacht. Ook die komen terug in het boek! Wil je het boek ook lezen? Je kunt het hier bestellen in mijn webshop!

Veel succes met je goede duurzame voornemens! Maak er een groener jaar van!

Niks nieuws duurzaam boek

Photo credits: thegreenlist.nl, Karolina Grabowska (Pexels), Marta Dzedyshko (Pexels), Riya Kumari (Pexels).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: