De dagen worden korter en kouder. Het aantal verschillende soorten groente en fruit van Nederlandse bodem neemt dan ook af deze maand. Toch is er, zelfs in november, in ons koude kikkerlandje nog genoeg keuze aan seizoensgroenten en -fruit. Deze maand zijn er alsnog 32 soorten seizoensgroenten waar je uit kunt kiezen. Bij het seizoensfruit is de keuze wat minder: er zijn helaas nog maar vier soorten beschikbaar. Benieuwd welke dit zijn? In dit artikel zet Kirsten alle seizoensgroenten en het seizoensfruit van november voor je op een rij.
Juist in november genieten van seizoensgroenten van Nederlandse bodem
Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten
Als je denkt aan seizoensgroenten van Nederlandse bodem, is november waarschijnlijk niet de eerste maand die in je opkomt als je aan lekkere verse groenten denkt. Toch zijn er nog genoeg lekkere groenten van Nederlandse bodem of uit onverwarmde kassen beschikbaar. Wist je dat sommige groenten juist profiteren van de kou en zoeter worden na de eerste nachtvorst? Ik vertel je straks hoe dit precies werkt.



De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit
De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevat ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Tenslotte is het meestal een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen.
Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze
Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien, of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten en fruit in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor november zijn dit de volgende groenten en fruit:
Nederlandse seizoensgroenten november:
De groenten en fruit in bold kunnen op dit moment in Nederland geoogst worden. De overige groenten en fruit zijn weliswaar uit Nederland, maar van eerdere maanden. Groenten worden vaak nog maanden na de oogst opgeslagen en dus verkocht (wat prima is).
- aardappel (inspiratie recept: vegan tikka masala met linzen, paprika en aardappel)
- aardpeer
- andijvie
- bleekselderij
- bloemkool (inspiratie recept: hele geroosterde bloemkool uit de oven)
- boerenkool (inspiratie recept: vegan pompoenstampot met boerenkool asian style)
- broccoli (inspiratie recept: makkelijk recept voor de lekkerste roerbakgroenten)
- Chinese kool
- courgette (inspiratie recept: curry recept met linzen en geredde groenten)
- groene selderij
- knolselderij (inspiratie recept: lasagne van knolselderij met vegan bolognese)
- koolraap
- paddenstoelen (inspiratie recept: udon noodles met paddenstoelen)
- pastinaak
- pompoen (inspiratie recept: pompoen-kerrie quiche)
- prei
- raap
- rammenas
- rode biet
- rodekool
- savooikool
- schorseneer
- spruiten (inspiratie recept: vegan gnocchi met groenten in tomatensaus)
- ui (inspiratie recept: vegan linzensoep)
- veldsla
- venkel
- warmoes
- waterkers
- winterpostelein
- witlof
- wittekool
- wortel (inspiratie recept: wortels op Marokkaanse wijze)
Nederlands seizoensfruit november:
- appel
- druif
- meloen
- peer
Waarom bewaargroenten en –fruit ook op het lijstje staan
De groenten en fruit die vermeld staan op bovenstaande lijst, zijn de soorten die normaal gesproken deze maand beschikbaar zijn uit de volle Nederlandse grond of onverwarmde Nederlandse kassen. Dit wil alleen niet zeggen dat deze groente en fruit ook deze maand geoogst zijn. Sommige soorten zoals bijvoorbeeld appel, peer, wortel, aardappel, pompoen en ui, kunnen door de producenten voor langere tijd worden bewaard. Hierdoor zijn deze soorten groente en fruit ook tijdens de wintermaanden beschikbaar, waardoor de keuze van groente en fruit dat lokaal geproduceerd wordt, groter is. Thegreenlist.nl heeft ervoor gekozen om deze bewaargroenten en -fruit ook op te nemen in de lijst met seizoensgroenten en –fruit, omdat ze een duurzame keuze zijn van het Nederlandse land. Als we deze soorten weg zouden laten, zou er bijvoorbeeld in de wintermaanden helemaal geen fruit op het lijstje staan. Deze bewaargroenten en –fruit zijn dus niet helemaal van het seizoen, maar bieden wel een milieuvriendelijke manier om tijdens de koudere maanden gevarieerd en gezond te kunnen eten.
Wil je meer weten over de manier waarop Nederlandse producenten groente en fruit bewaren? In dit artikel lees je er alles over.



Waarom zijn groentes zoeter na een nachtje vorst?
In november is de eerste nachtvorst meestal al een feit. Wist je dat sommige groentes, zoals boerenkool, hier zelfs zoeter door worden? Als het vriest, wordt het zetmeel in het blad omgezet in suikers. Dit doet de plant om zich te beschermen tegen de kou. Op deze manier kan boerenkool tegen temperaturen van wel min tien graden. Andere groentes die zich op deze manier beschermen tegen vorst, zijn spruitjes, wortel en bietjes. Mocht het buiten niet vriezen en wil je dit effect nabootsten in het vriesvak? Dan moet ik je teleurstellen. Het werkt alleen wanneer de planten langzaam bevriezen; in het vriesvak gaat het te snel.
Waarom boerenkool en spruitjes niet alleen in november extra lekker smaken, maar ook nog voordelen hebben voor je gezondheid, lees je in het artikel met de seizoensgroenten van oktober.
Seizoensgroenten en seizoensfruit in november: duurzaam, gezond en goedkoop
We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: sla deze pagina bijvoorbeeld op je telefoon op. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van november vinden.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bewaar kontjes en stronkjes van deze groenten want je kunt ze opnieuw laten groeien.
- Oud brood hoef je ook niet meer weg te gooien: bekijk snel deze vijf heerlijke recepten met oud brood.
- Benieuwd naar de seizoensgroenten van oktober? Je vindt ze hier.
Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit, Volkskrant en Makkelijke Moestuin over groente en nachtvorst.
Photo credits: Saskia Sampimon-Versneij van thegreenlist.nl.