Search
Seizoensgroenten december: welke groente en fruit zijn er in december in het seizoen?

Seizoensgroenten december: welke groente en fruit zijn er in december in het seizoen?

Wil je tijdens deze feestmaand iets goeds doen voor de aarde en voor je gezondheid? Zet dan in december wat vaker seizoensgroenten en -fruit op het menu. Omdat je het deze maand vast al druk genoeg hebt, maken wij het wat makkelijker voor je: in dit artikel zetten we alle seizoensgroenten en- fruit van december voor je op een rij.

Ook tijdens december genieten van seizoensgroenten en -fruit

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

Pepernoten, chocoladeletters, kerstkransjes, oliebollen… Als je aan december denkt, zijn seizoensgroente en -fruit waarschijnlijk niet de eerste voedingsmiddelen die in je opkomen. Toch kan het als afwisseling fijn zijn om af en toe verse seizoensgroenten of seizoensfruit op je bord te hebben. Al is de keuze niet reuze; zelfs in december zijn er nog genoeg seizoensgroenten en – fruit beschikbaar om een feestelijke maaltijd mee te maken. Wat dacht je van een oer-Hollandse stamppot? Of lekkere stoofpeertjes? Later in dit artikel vind je nog meer tips voor gezonde, duurzame en feestelijke gerechten met het seizoensfruit en de seizoensgroenten van december.

Ta-da… een paar seizoensgroenten van december. Ja, het wordt echt winter.

De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevatten ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Ten slotte is het meestal een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen.

Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten en fruit in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor december zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten december:

De groenten en fruit in bold kunnen op dit moment in Nederland geoogst worden. De overige groenten en fruit zijn weliswaar uit Nederland, maar van eerdere maanden. Groenten worden vaak nog maanden na de oogst opgeslagen en dus verkocht (wat prima is).

Nederlands seizoensfruit december:

  • appel
  • peer

Wil je weten welk fruit uit het buitenland je het hele jaar door goed kunt eten als duurzame keuze? Het lijstje vind je in het artikel met seizoensgroenten en fruit van januari.

Waarom bewaargroenten en -fruit ook op het lijstje staan

De groenten en fruit die vermeld staan op bovenstaande lijst, zijn de soorten die normaal gesproken deze maand beschikbaar zijn uit de volle Nederlandse grond of onverwarmde Nederlandse kassen. Dit wil alleen niet zeggen dat deze groente en fruit ook deze maand geoogst zijn. Sommige soorten zoals bijvoorbeeld appel, peer, wortel, aardappel, pompoen en ui, kunnen door de producenten voor langere tijd worden bewaard. Hierdoor zijn deze soorten groente en fruit ook tijdens de wintermaanden beschikbaar, waardoor de keuze van groente en fruit dat lokaal geproduceerd wordt, groter is. Thegreenlist.nl heeft ervoor gekozen om deze bewaargroenten en -fruit ook op te nemen in de lijst met seizoensgroenten en -fruit, omdat ze een duurzame keuze zijn van het Nederlandse land. Als we deze soorten weg zouden laten, zou er bijvoorbeeld in de wintermaanden helemaal geen fruit op het lijstje staan. Deze bewaargroenten en -fruit zijn dus niet helemaal van het seizoen, maar bieden wel een milieuvriendelijke manier om tijdens de koudere maanden gevarieerd en gezond te kunnen eten.

Wil je meer weten over de manier waarop Nederlandse producenten groente en fruit bewaren? In dit artikel lees je er alles over.

Gezond blijven met de seizoensgroenten en het seizoensfruit van december

In december kan het een uitdaging zijn om gezond te eten. Er is overal zoveel lekkers! December is bovendien vaak een drukke maand met alle voorbereidingen voor Sinterklaas en kerst. Toch kan het fijn zijn, om als afwisseling, ook wat gezonde voedingsmiddelen op je bord te hebben. Hierbij een paar tips hoe je dit op een makkelijke manier kunt doen met het seizoensfruit en de seizoensgroenten van december:

  • Zorg dat je altijd wat verse voedingsmiddelen in huis hebt die je makkelijk kunt pakken als je snel trek hebt. Bijvoorbeeld appels, peren, groene selderij of wortel.
  • Plan van tevoren gezonde maaltijden in met seizoensgroenten. Bij het lijstje met de seizoensgroenten van december vind je al een aantal recepten ter inspiratie.
  • Kijk of je seizoensgroenten kunt verwerken in maaltijden tijdens de feestdagen. Wij aten vroeger bijvoorbeeld altijd boerenkoolstamppot op pakjesavond. Of wat dacht je van deze Aziatische pompoenstamppot met boerenkool? Ook tijdens het kerstdiner zijn er genoeg mogelijkheden om seizoensgroenten en -fruit te verwerken. Maak bijvoorbeeld een lekkere pompoensoep als voorgerecht of ga voor deze prachtige rodebietentartaar en verras je gasten tijdens het hoofdgerecht met een gevulde pompoen. Ook als bijgerecht kun je seizoensgroenten serveren: bijvoorbeeld een verrassende wortelsalade of hasselback aardappelen. En vergeet natuurlijk de stoofpeertjes niet. Sluit ten slotte het jaar goed af met vegan appelflappen tijdens oud en nieuw.

Aziatische pompoenstamppot en wortelsalade (op Marokkaanse wijze).

Seizoensgroenten en seizoensfruit in december: duurzaam, gezond en goedkoop

Zoals je kunt zien zijn er zelfs tijdens de decembermaand genoeg mogelijkheden om te genieten van de seizoensgroenten die en het seizoensfruit dat Nederland te bieden heeft. We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark deze pagina. Zo heb je het lijstje altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van december vinden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit. Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: