Buy nothing new: saskia van thegreenlist.nl koopt een jaar geen nieuwe spullen.

CHALLENGE DAG 32: Dit raad je nooit als je aan buy nothing new year begint

Januari is voorbij. En dat betekent dat maand één van mijn buy nothing new challenge erop zit: een jaar lang niets nieuws kopen. Nog elf maanden te gaan. Tijd om even de balans op te maken: wat heeft mij tot nu toe het meest verrast?

Mijlpaal: een maand geen nieuwe spullen gekocht

Geen nieuwe kleding, geen nieuwe elektronica, geen nieuwe hebbedingen: de eerste maand van mijn challenge zit erop. En ik ben goed onderweg en tot nu toe gaat mijn challenge mij goed af. Daarnaast is het ook een heel leerzaam project en versneld leer ik meer over de (on)mogelijkheden van duurzaam consumeren en hergebruiken. In deze blogpost deel ik mijn belangrijkste inzichten nu een maand challenge erop zitten.

Soms is nieuw duurzamer

Soms is nieuw kopen wél duurzamer. Ik ben erachter gekomen dat het kan lonen om elektrische apparaten soms toch wel nieuw te kopen omdat deze energiezuiniger zijn in gebruik. Stel dat dit jaar mijn wasmachine of koelkast kapot gaat, moet ik dan een tweedehandsje scoren om trouw te blijven aan mijn challenge of kan ik beter voor een nieuw exemplaar gaan omdat dit toch duurzamer is? Ik hoop uiteraard deze keuze niet te hoeven maken.

Challenge bijna vergeten

Zo bizar om te merken hoe normaal even iets nieuw kopen is. Mijn challenge neemt een behoorlijk groot deel van mijn leven in beslag, ook omdat ik erover blog. En toch op een ochtend vertelde mijn man super enthousiast over een nieuw model koffiemachine. Gebruiksvriendelijk, makkelijk schoon te maken en cupjes vrij (= duurzamer). Mijn reactie: ‘Cool laten we hiervoor sparen zodat we die dan binnenkort kunnen gaan kopen!’ Waarop mijn man zei: ‘Ehhh…Sas…hoe dan?’

‘Koop craving’ is als trek in een glas wijn

Rond week drie kreeg ik in het weekend ontzettend zin om naar mijn favoriete kledingboetiek te gaan. Gewoon zonder reden. Niet aan toegegeven natuurlijk en een dag later was het weer over en was ik blij dat ik mijn regel niet verbroken had. Ik vergelijk het gevoel met trek hebben in (nog) een glas wijn. Dat niet doen en de volgende ochtend heel blij zijn met dat besluit. Is onze gewenning aan kopen dan toch echt een soort verslaving waarvan je moet afkicken?

Wonderlijk: btw op tweedehands

Het is me ook opgevallen dat ik btw betaal over mijn tweedehands spullen in kringloopwinkels. Dat vind ik eigenlijk best een gekke situatie. Waarom moet ik btw betalen over een product waar ooit al btw over is betaald? In Nederland betalen we omzetbelasting over elk product dat we kopen. Om het even simpel te houden: het gangbare tarief is 21%. Voor producten die van levensbelang zijn -of die voor iedereen toegankelijk moeten zijn- zoals voeding, geneesmiddelen, boeken, musea betalen we 9% btw. Er zijn ook producten die vrijgesteld zijn van BTW. Hervorming van dit systeem is nodig om een golf van bewuster consumeren op gang te brengen, als je het mij vraagt. Ik deelde mijn verbazing met de redactie van Trouw en zij publiceerden mijn ingezonden brief in de krant.

Opinie in Trouw. BTW op vintage is echt niet oke.

Mijn verhaal is herkenbaar

Artikel in de Telegraaf over Saskia en haar buy nothing new jaar

Wie had dat nou kunnen denken! En nog wel op de laatste dag van de eerste maand: een interview over mijn challenge en blog gewoon in de Telegraaf! Met foto! Ik knal natuurlijk uit elkaar van trots. Een mooie kers op de taart van één maand challenge. Dit is voor mij het bewijs dat mijn duurzame zoektocht iets is waar veel mensen mee worstelen en dat motiveert mij om door te blijven gaan met het delen van mijn ervaringen en bevindingen.

Bekijk mijn opinie in Trouw. Deze lijst ik in en hang ik boven mijn bed naast het Telegraaf-artikel, begrijp je.

Toch iets nieuw: vriendinnen op Instagram

Het valt me op dat er zoveel mensen om mij heen al bezig zijn met een vorm van duurzaam leven. Ik zie het aan de steeds groter wordende groep volgers op Instagram. Maar ook in het ‘echte leven’ bijvoorbeeld op werk en van moeders van school krijg ik enorm veel support. Ik had van te voren nooit gedacht dat ik op zoveel hulp kon rekenen. Wat zijn er toch al veel mensen duurzaam bezig of enorm gemotiveerd om duurzame stappen te gaan maken. Echt hartverwarmend en super motiverend!

Op meer vlakken groener

Hoewel mijn challenge gaat over ‘niets nieuws kopen’, merk ik ook dat ik op andere fronten niet meer kan doen alsof er niets aan de hand is. Al dat plasticafval bijvoorbeeld, kan dat anders? En ook naar mijn vliegvakantie kijk ik anders. Mijn lifestyle wordt dus stapje bij stapje steeds groener.

Bekijk meer over mijn duurzame challenge.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: