Leven zonder afval: een boek en webhsop met veel praktische tips voor een zero-waste lifestyle.

CHALLENGE DAG 127: Een leven zonder afval, lukt mij dat?

Een leven zonder afval is een praktisch handboek dat je op weg helpt met een zero waste of minimal-waste lifestyle. Dankzij de tips van schrijver Emily-Jane heb ik al een aantal mooie stappen kunnen maken. Ik deel mijn favoriete tips uit het boek.

Boek review Leven zonder afval

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn wij veel meer thuis. Mijn man en ik werken ook fulltime thuis waardoor het ons nog meer is gaan opvallen hoeveel afval wij produceren. Dat moet anders kunnen! Dus toen Mamaplaats en uitgeverij Gottmer mij vroegen om het boek ‘Leven zonder afval’ te reviewen, twijfelde ik geen moment. In krap twee uur verslond ik het boek en sindsdien laat het mij niet los. Ik sta te popelen om aan de slag te gaan met een ‘minimal waste lifestyle’. En dankzij de tips van schrijver Emily-Jane ben ik al aardig op weg.

Duurzaam leven: het hoeft niet perfect

Voor het lezen van het boek ‘Een leven zonder afval’ had ik het vooroordeel dan een zero waste lifestyle vooral iets is wat veel tijd zou kosten. Ik zie mezelf niet snel een eigen wasmiddel of zeepje maken. Met een fulltime baan koop ik dat liever duurzamer. Schrijver Emily-Jane laat zien dat je ook met kleine stapjes enorme impact kunt maken en dat zero waste nooit perfect en af is. Je kunt wel degelijk zero waste of minimal waste leven door anders boodschappen te doen. Dit heb ik van haar geleerd.

Nieuw duurzaam boodschappenlijstje dankzij boek

Dankzij het boek ziet mijn boodschappenlijstje voor verzorgings- en schoonmaakartikelen er nu totaal anders uit. Bye bye plastic en kast vol chemische huismerk schoonmaakmiddelen. Hello natuurlijke zeep bars, houten afwasborstel, natuurazijn, baking soda, loofah plant spons, bijenwasdoek. De grootste winst die ik heb behaald dankzij het boek: het is helemaal niet ingewikkeld om plasticvrij(er) en natuurlijker te kiezen! Wat ook helpt: de schrijver heeft een leven-zonder-afval-webshop waardoor je super makkelijk de tips meteen kunt toepassen en dat heb ik ook gedaan.

Verpakkingsvrij boodschappen doen

Nog een verandering door het boek: ik neem weer vaker mijn stoffen tasjes en glazen potjes mee als ik boodschappen ga doen. In het begin had ik nog wel wat zero waste schaamte, maar door het boek is dat weggevallen. Ik ben niet alleen in mijn zoektocht! Ook heb ik op advies van de schrijver bijenwasdoeken en vegan waxsdoeken aangeschaft zodat ik voeding zero waste kan bewaren. Bijenwasdoeken zijn handige vervanging van folie: je spoelt het met warm water om en zo kun je een wrapdoek maanden tot een jaar gebruiken.

Plasticvrij(er) leven: de spelregels bepaal je zelf

Het boek heeft mij geleerd hoe je stappen kunt zetten richting een zero waste lifestyle zonder dat het meer geld of tijd kost. Het boek staat bomvol praktische tips zowel voor mensen die volledig zero waste willen leven of (net als ik) voor minimal-waste gaan. Het boek heeft een vast plekje in onze boekenkast en wordt regelmatig geraadpleegd. Om die reden is het een leuk boek om te hebben of om te krijgen als cadeau. Als je het het hebt, dan wil je het niet meer kwijt.

Ook benieuwd naar het boek? Je kunt het online bestellen.

Bekijk meer over mijn duurzame challenge.
Bekijk meer groene leestips.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: