Gezin probeert duurzame gewoontes aan te leren.

CHALLENGE DAG 66: nieuwe duurzame gewoontes ingesleten?

Het duurt gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren, zoals sporten, een dieet of stoppen met roken. Maar hoe zit het met wennen aan duurzame gewoontes? Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs, maar deze ‘patient zero’ heeft wel wat conclusies vanuit haar praktijkonderzoek, want vandaag is het dag 66.

Duurzame gewoontes

De zin naar shoppen neemt af

Als ik terugkijk op de afgelopen 66 dagen, dan heb ik in totaal twee keer echt een enorme drang gehad om iets te kopen. Dit was vooral in de eerste maand van mijn challenge. Hieruit concludeer ik dus dat de drang om te kopen wel afneemt. Wat ook enorm helpt, is dat het vinden van alternatieven zoals tweedehands, ruilen of een andere creatieve list, meer tijd kost. Daarnaast blog ik natuurlijk ook nog over dit avontuur. Dus ik heb letterlijk minder tijd gekregen om erover na te denken, laat staan om eraan toe te geven.

Shoppen blijft wel top of mind

Ondanks dat ik dus een groot deel van mijn vrije tijd bezig ben met mijn challenge en blog en deze echt niet vergeet, is mijn eerste gedachte vaak nog wel ‘leuk, laten we het kopen’. Een bizarre gewaarwording. Het is dus niet zo dat ik nu een drang voel om iets te kopen, maar het is nog wel steeds het eerste wat in mij opkomt als we iets nodig menen te hebben. Deze gedachte en eerste reactie had ik bijvoorbeeld toen mijn man een heel goed idee had voor een nieuw, duurzaam koffiezetapparaat, maar ook toen ik een waanzinnige glitter jumpsuit in een etalage zag. Het duurt dan echt een seconde -of twee- voor ik dan bedenk: ‘ o nee natuurlijk ga ik dat niet doen, ik koop een jaar niets nieuws’. Ik vergelijk deze impuls met de vaste route die je elke dag naar school of werk aflegt. Ook al heb je inmiddels een snellere route gevonden, je eerste gedachte gaan toch uit naar de route die je jarenlang hebt genomen.

Gewoontedier

Samenvattend kan ik in mijn geval dus wel zeggen dat ik zeker in de eerste maand wel wat afkickverschijnselen had. Daarna vond ik het makkelijker om te leven naar mijn nieuwe duurzame gewoontes. Het enige was dat ik af en toe bijna vergat dat ik een duurzaam voornemen heb. Dit komt omdat het gemak om even snel iets te kopen zo ingebakken zit. Ik ben benieuwd hoe dit de komende maanden zal zijn.

Bekijk meer over mijn duurzame challenge.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: